Trăim vremuri în care stresul face parte din cotidian, majoritatea dintre noi confruntându-ne cu el aproape zi de zi. Pentru că suntem ființe adaptabile, am reușit să ne obișnuim oarecum cu stresul, însă pentru a-i putea face față, avem nevoie și de momente de relaxare. Majoritatea ni le permitem la sfârșitul zilei, atunci când ajungem acasă după programul de la job, fiecare având propriile obiceiuri în acest sens. Dacă nu ți-ai format încă o astfel de rutină, iată câteva metode eficiente de relaxare, pe care să le pui în practică după ce ai avut o zi epuizantă.

Ieși să faci mișcare în aer liber
Chiar dacă te simți epuizat când ajungi acasă, exercițiile fizice te pot ajuta să te revigorezi și să te redresezi psihic. Fă-ți un obicei din a ieși în fiecare seară la o tură scurtă cu bicicleta, la o alergare ușoară prin parc sau măcar la o plimbare de o jumătate de ora printr-o zonă liniștită. Pe lângă beneficiile pe plan fizic, mișcarea stimulează secreția de endorfine, denumite și „hormonul fericirii”, iar asta îți va influența în mod pozitiv starea psihică.

Fă o baie fierbinte
După o zi lungă și dificilă la birou, cada poate fi refugiul perfect care să te ajute să scapi de lipsa de chef și să te facă că vezi din nou viața în roz. O baie fierbinte are efect relaxant cu cât petreci mai mult timp scufundat în cada plină. Pentru a amplifica acest efect, pune în apă și săruri de baie împreună cu câteva picături de uleiuri esențiale, iar în locul neonului cu lumină rece, aprinde câteva lumânări parfumate.

Citește o carte
Lectura este un alt mijloc eficient de a scăpa de stres și a te relaxa la final de zi, pentru că te ajută să evadezi pentru câteva ore din realitate. Amenajează-ți un loc special pentru citit, în care să stai cât mai comod, desfă și un cidru de mere pe care să-l ai lângă tine și citește în fiecare seară câteva capitole din cartea preferată. Dacă faci asta înainte de culcare, cititul te va ajuta și să dormi mai bine, iar dimineața te vei trezi mai odihnit și cu chef de viață.

Fă-ți timp pentru un hobby
Dacă ai un hobby, acesta te poate ajuta să uiți de griji și probleme, așa ce e indicat să îi acorzi atenție ori de câte ori ai timp liber. Unii au astfel de pasiuni încă de mici, alții le descoperă pe parcursul vieții, însă este dovedit faptul că un hobby este o metodă eficientă de relaxare.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Lasă telefonul deoparte
Deși utilitatea sa este de necontestat, telefonul mobil poate constitui și un factor de stres dacă îl folosești în mod excesiv. Studii recente au stabilit că o bună parte dintre angajați își verifică e-mail-urile de serviciu după orele de program și chiar atunci când sunt în concediu. Majoritatea fac asta instinctual, atunci când „butonează” telefonul, și astfel rămân conectați cu problemele legate de job.
De aceea, e recomandat ca atunci când ajungi acasă seara, să lași telefonul pe o noptieră și să uiți de el până a doua zi, când pleci la birou.

Delectează-te cu muzica preferată
Meloterapia este folosită în mod frecvent pentru a rezolva problemele generate de stres și anxietate, așa că nu e o ideea rea să asculți muzică la finalul unei zile obositoare. Dacă ești prins în trafic în drumul spre casă, poți să începi să faci asta încă din mașină, pentru a nu ajunge acasă un sac de nervi.

Citeste si:
5 sugestii pentru un mediu casnic sănătos și relaxant
5 sugestii pentru un mediu...

Acestea sunt cele mai eficiente metode de relaxare care te pot pune pe picioare la finalul unei zile dificile, pregătindu-te să faci față și noilor provocări care te așteaptă în perioada următoare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2021 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.