Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat, în urma unei testări „inteligente”. Totuși, pașaportul său biologic nu a oferit indicii pantru ca sportiva să fie testată în mod special la această substanță interzisă în timpul US Open.

Cum arată pașaportul biologic al Simonei Halep

Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv în data de 7 octombrie.

În cazul româncei, pașaportul său biologic nu a oferit detalii pentru ca aceasta să fie testată în mod deosebit la Roxadustat în timpul US Open, atunci când i-au fost recoltate probele care au rezultat pozitive.

Introdus în tenis în anul 2014, acest pașaport este folosit de entitățile anti-doping pentru a monitoriza în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine.


  • Acestea sunt utilizate pentru profilul hematologic și pentru profilul steroidic.

Simona Halep avea un astfel de document, iar pentru el este nevoie de cinci testări pe an. Printre numeroasele supoziții care s-au făcut în scandalul de dopaj este și cea conform căreia ar fi putut arpărea schimbări ale profilului hematologic. Astfel, jucătoarea de tenis ar fi fost țintită pentru un test care să releve prezența în sânge a substanței respective.

Simona Halep, depistată pozitiv la un test anti-doping după US Open

Simona Halep, fost număr 1 mondial în ierarhia fetelor, a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă în urma unei testări inteligente, în data de 29 august 2022, după meciul pierdut în turul I la US Open, 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur (Ucraina, 124 WTA).

Citeste si:
Nouă teorie în cazul de dopaj al Simonei Halep
Nouă teorie în cazul de dopaj...

Testarea inteligentă se comandă atunci când există informații sau bănuieli despre folosirea unor substanțe ilegale, ori când este planificat un control la un meci, iar sportivii sunt selectați în funcție de performanțele fizice.

Cum și-ar putea demonstra nevinovăția?

Jucătoarea de tenis a reacționat și a transmis că este nevinovată și că va face orice pentru a dovedi că nu s-a dopat conștient. Ea a decis să trimită imediat către Tribunalul de Arbitraj Sportiv probe prin care speră să-și dovedească nevinovăția, a anunțat Stere Halep, tatăl sportivei.

Simona Halep are timp să își demonstreze nevinovăția până pe 28 octombrie, când va trebui să conteste decizia de suspendare la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde va fi nevoită să aducă dovezi puternice în favoarea sa. Altminteri, ar putea rămâne până la patru ani în afara terenului la orice competiție oficială.

Citeste si:
Theo Rose, părere sinceră despre Simona Halep. Ce ar schimba în...
Theo Rose, părere sinceră...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2022 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.