Sport 13 Aprilie 2016 14:22
Federatia Internationala de Biatlon (IBU) a anuntat, marti, ca biatlonista romana Eva Tofalvi a fost depistata pozitiv, cu substanta Meldonium, la un control antidoping din martie, la Oslo, Norvegia.

Eva Tofalvi (37 de ani) a fost suspendata provizoriu de catre Federatia Internationala de Biatlon pana la o decizie finala din partea comisiei antidoping. "Am avut o bronsita si mi-a fost prescris acest medicament de catre medic, am toate hartiile de la doctor, mi s-a gasit si un murmur cardiac. Ma voi retrage. Stiam de 10 zile ca am fost depistata pozitiv. N-am vrut sa am un astfel de final de cariera", a declarat Tofalvi pentru site-ul mariustuca.ro, citat de MEDIAFAX.

Sursa citata mai precizeaza ca Eva Tofalvi e nemultumita ca medicii din tara noastra nu stiau daca aceasta substanta e interzisa si nici cat dureaza pana dispare din organism. Eva Tofalvi a participat de 5 ori la Jocurile Olimpice de iarna (in 1998, 2002, 2006, 2010, 2014), dar si la intrecerile europene si mondiale din acest sport. Cea mai mare performanta o reprezinta o victorie in Cupa Mondiala in decembrie 2008, la Hochfilzen (Austria).

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizeaza metabolismul miocardului. Mecanismul de actiune determina multiplele lui efecte farmacologice: creste capacitatea de munca, reduce simptomele suprasolicitarii fizice si intelectuale, activeaza imunitatea tisulara. In plus, meldoniul poseda actiune tonizanta asupra sistemului nervos central.

La 1 ianuarie 2015, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a anuntat toate agentiile si toate federatiile ca Meldonium se afla pe lista de monitorizare. In octombrie, WADA a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2016, substanta se va afla pe lista medicamentelor interzise.

Mirela Lavric, campioana mondiala la atletism la juniori, a fost prima sportiva din Romania depistata pozitiv cu meldoniu, substanta cu care a fost prinsa celebra jucatoare de tenis Maria Sarapova. Una dintre cele mai bune sprintere din Romania, Lavric a fost depistata pozitiv in timpul Campionatului Mondial de sala de la Portland, din luna martie, competitie la care sportiva a cucerit medalia de bronz cu stafeta de 4 x 400 m.

Citeste si:
Ilie Năstase, despre Simona Halep: „Poate i-a dat doctorul ceva ce...
Ilie Năstase, după ce Simona...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.