Gigi Becali a declarat, luni, la instanta suprema, ca de cand a intrat in lumea fotbalului a incercat sa inlature coruptia, reafirmand ca nu poate spune premierii coruptiei, iar in sensul acesta a vorbit si cu oficiali straini, care i-au spus ca in alte state este permisa premierea in regulamente.

Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a inceput in jurul orei 12.45 judecarea recursului procurorilor anticoruptie in dosarul "Valiza", formulat dupa ce un alt complet de la instanta suprema a dispus achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino.

Potrivit MEDIAFAX, la inceputul sedintei de judecata, presedintele completului, judecatoarea Livia Stanciu, a dispus ca lui Gigi Becali sa ii fie scoase catusele.

Gigi Becali si-a mentinut decizia de a da declaratii la acest termen din dosarul "Valiza". La inceputul declaratiei date in fata Completului de cinci judecatori de la instanta suprema, Gigi Becali a spus ca isi mentine declaratiile anterioare si vrea sa faca precizari la acestea. Becali a tinut sa mentioneze ca nu a spus niciodata minciuni, deci ceea ce va spune in fata instantei "corespunde adevarului".

Finantatorul FC Steaua a spus ca mai intai vrea sa faca precizari legat de plecarea lui din tara inainte de pronuntarea sentintei in dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii, aratand ca voia sa mearga sa se roage sau sa mearga cu familia doua-trei zile inainte de condamnare.

"Vreau sa fac niste precizari legat de ce s-a intamplat pana acum in situatiile anterioare referitoare la plecarea mea din tara. Plecarea mea din tara era datorita faptului ca voiam sa ma rog. Sau sa merg cu familia doua-trei zile inainte de condamnare. De aceea am si stat in Parlament, sa vorbesc cu organele, sa nu-mi traumatizez familia", a spus Becali.

Gigi Becali a povestit apoi cum a intrat el in fotbal, dar si despre meciul cu Gloria Bistrita, dupa care a fost acuzat de dare de mita. Finantatorul FC Steaua le-a spus judecatorilor din complet ca nu le poarta pica si le cere doar sa il lase sa vorbeasca.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

"Va dau cuvantul meu de onoare, nu va port nicio pica, vreau sa ma lasati sa vorbesc. Da, am promis 5.000, 10.000 pentru meci egal si 10.000 pentru victorie. In ce conditii? In 2000, cand am intrat in fotbal, am zis: «De azi inainte nu se mai fac blaturi, nu se mai fac aranjamente cu arbitri. In 2003, am devenit oficial cu acte - in 2000 eram doar finantator -, am ajuns proprietar, patron la clubul Steaua. In 2006 mai erau patru etape. Rapidul parca era inainte. Dau un telefon si ii spun lui Horoba: «Nea Ioane, jucati cu Rapidul, vreau sa dau si eu o prima la jucatori. El vorbeste cu nea Jean. Nea Jean era blatuitorul blatuitorilor. La vremea aia patronii erau stapani si jucatorii semi-sclavi. Am urmarit autocarul si cand erau la masa am mers la ei. Nu am umblat cu sacosa cu bani, am fost si am vorbit cu ei. Eu din fuga le-am spus ca pentru egal dau 5.000 si pentru victorie dau 10.000. Eu am plecat dupa discutia cu Horoba, pentru ca mi s-a parut ciudat sa refuze oferta. Aranjmentele erau facute cu Jean Padureanu, in opinia mea. La restaurantul Perla m-am adresat direct jucatorilor echipei. Oricum n-a putut sa faca blaturi pana la capat, ca urmatorul meci a fost cu Farul si l-a pierdut", a mai declarat Becali.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

"Eu am falsificat, eu am facut tot pentru a-mi lua banii. Zic hai sa pun doi martori, Volcinschi si Piti. Piturca habar n-avea. I-am zis, hai ca e un contract cu teren. A semnat si a plecat. Doamna judecator, hai sa zicem ca nu am falsificat, ci antedatat. Suna mai bine, nu ma condamna [...] Am antedatat acele acte doar pentru a-mi recupera cei 1.700.000 de euro", a afirmat Becali, potrivit gsp.ro.

El a precizat ca in acea perioada nu era nicio restrictie de regulament, iar presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a spus ca "ne facem de ras", astfel ca au fost introduse restrictii, dupa care iar au disparut, la indicatiile UEFA.

"Am premiat la ultimele meciuri, niciodata la inceput. Interesul meu sa premiez Bistrita era acela de a face tot ce pot ca sa eradichez coruptia din fotbal, iar Steaua, daca era, sa fie pe merit. Eu va spun tot ce vreti sa auziti, ma condamnati cu tot ce spun, dar nu pot spune premierii coruptie. Am fost audiat atunci la Parchet", a mai spus Becali.

Citeste si:
Actele necesare pentru vacanța cu copiii
Actele necesare pentru...

El a mai aratat ca a vorbit atunci cu oficiali straini, cu "Rummenigge si Breitner", si au spus ca premierea nu este mita.

"Discutiile au avut loc undeva in 2008, cu o zi inainte de meciul cu Bayern Munchen. Au spus ca in alte state europene este permis in regulamentele federatiilor ca in ultimele trei etape sa se poata efectua premieri ale jucatorilor de fotbal din echipele participante. Nu am intrat in detalii cu ei. Am primit acasa de la Directia Nationala Anticoruptie NUP in care se spunea ca jucatorul nu are prin contract scris ca trebuie sa castige un meci de fotbal", a mai spus Becali.

Finantatorul FC Steaua le-a mai spus judecatorilor ca el a "curatat fotbalul" de cand a intrat.

"Atunci era chestiunea de trufie, nu se castigau tare multi bani la acea vreme, in 2006. Nu stiu precis daca in 2006 echipa ce devenea campioana Romaniei se califica in UEFA, dar cred ca atunci primele trei echipe ce se calificau in campionatul national de fotbal puteau participa in Champions League. Nu mai stiu daca erau atunci anumite conditionari. Poti sa fii actionar la o mie de cluburi, dar majoritar doar la unu. Atunci nu eram nici la Steaua, nici la Buzau", a aratat Becali.

Citeste si:
Pe cine dă vina Mihai Trăistariu pentru eșecul României de la...
Pe cine dă vina Mihai...

Finantatorul FC Steaua a mai spus ca, inaintea meciului dintre CFR si U Cluj, a vorbit cu Toni Dobos, care i-a spus ca daca nu le da jucatorilor prima, el nu poate sa-i controleze, pentru ca "aia vand oricum meciul".

"Au fost evenimente si scandaluri nefericite atunci, nu mai retin exact cum, cu cine. Am oferit 1,7 milioane de euro numai jucatorilor U Cluj, pentru a inlatura aceeasi suspiciune ce am avut-o de a nu se face aranjamente intre U si CFR Cluj, echipe intre care urma a avea loc un meci de fotbal. Prin acest demers am incercat iar sa fiu cel care incearca fenomenul inlaturarii coruptiei din fotbal. De ce nu apare convorbirea cand vorbesc eu cu Toni Dobos?", a adaugat Becali.

El a mai spus ca oamenii pe care i-a trimis el cu banii au spus ce le-a spus el sa spuna, acestia neavand nicio vina.

"Este vina mea, eu am presimtit ceva si le-am spus sa spuna ca banii sunt ai lui Gigi Becali si ca sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovati pentru ce le-am ordonat eu sa faca. Declaratia de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru ca asa i-am spus eu. Teia stia pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treaba. El trebuia doar sa se duca sa dea banii: «Daca pierd, nu le dai nimic, daca se castiga, le dai banii». Teia nu poate fi acuzat", a mai declarat finantatorul FC Steaua in fata instantei.

Becali a mai spus ca in urma acelui meci si a rezultatelor finale, Steaua a ajuns pe locul doi.

"Desi DNA sustine ca daca Steaua obtinea titlul de campioana nationala a Romaniei ar fi incasat aproximativ zece milioane de euro, infirm acuzatia, aratand ca obtinand titlul doi in campionatul national de fotbal, Steaua a obtinut in plus peste suma aratata de procurori aproximativ doua milioane de euro. Deci am avut castiguri mai mari de pe locul doi decat de pe locul intai", a precizat Becali.

El a mai aratat ca in 2006, pentru ca Gloria Bistrita nu a acceptat promisiunea de premiere facuta jucatorilor echipei, a decis sa se duca personal sa discute cu jucatorii, iar in 2008, U Cluj a acceptat promisiunea si l-a trimis pe Teia Sponte, precizand ca a vorbit cu Dobos, Boca si Gigel Coman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.