Podul suspendat de la Brăila urmează să fie inaugurat joi, 6 iulie 2023. Acesta este cel mai scump obiectiv de infrastructură care a fost construit în România în ultimii 30 de ani. Circulația va fi deschisă începând de azi, de la ora 13.00. La eveniment va participa și președintele Klaus Iohannis.

Podul suspendat de la Brăila se inaugurează astăzi

Podul suspendat de la Brăila urmează să fie inaugurat astăzi, 6 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii care va începe la ora 10.45. Potrivit programului, la eveniment vor participa mai mulți oficiali români, printre care Klaus Iohannis, președintele României, Marcel Ciolacu, premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, dar și reprezentanți ai ambasadelor și guvernelor Italiei și Japoniei, țările din care fac parte constructorii principali ai podului.

Podul face legătura între județele Brăila și Tulcea, însă asigură și legătura dintre provinciile Muntenia, Dobrogea și Moldova. Traversarea Dunării va fi gratuită în primii ani, iar în primă fază circulația rutieră va fi permisă doar ziua, pentru ca muncitorii să poată demonta schelele pe timpul nopții.

Podul de la Brăila este cel mai lung pod suspendat din România și al treilea pod din Europa ca dimensiune. Totodată, construcția este cea mai înaltă din România și cea mai scumpă lucrare de infrastructură care a fost realizată în ultimii 30 de ani. Construcția podului a costat în jur de 363 de milioane de euro, iar banii au fost alocați din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Golden Gate de România

Podul suspendat de la Brăila are o lungime de peste 1,9 kilometri şi conţine în jur de 81.000 de kilometri de fir de oţel. Tablierul metalic este alcătuit din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone. În ceea ce privește partea tehnică, podul are două benzi pe sens, trotuare și o lungime de 1,9 kilometri.

„Supranumit «Golden Gate» al României, Podul suspendat peste Dunăre a atins noi înălţimi, distanţa dintre cei doi piloni înalţi de 192,64m, cunoscută şi ca deschiderea centrală, este de 1.120,00m. Această minune inginerească a României are o lungime totală de 1.974,00 m”, a mai precizat CNAIR.
Citeste si:
Noi fisuri au apărut în structura de rezistență a podului de la Brăila
Noi fisuri au apărut în...

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a decis în data de 27 mai 2019 să încheie Contractul de Finanţare pentru proiectul „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila", pentru acordarea finanţarii nerambursabile alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.

„Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea Dobrogei prin asigurarea unei legături moderne cu coridorul de conectivitate naţional 3 (Bucureşti-Moldova), precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de tranzit pentru traficul internaţional către Bulgaria şi Turcia. Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costurile de funcţionare ale vehiculelor şi expunerea populaţiei la poluarea aerului şi a zgomotului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru locuitorii de-a lungul căilor de acces la Dunăre având ca puncte de trecere în Brăila şi Galaţi”, arată CNAIR.
Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iulie 2023 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.