Social 31 Mai 2023 10:03 de Alexandra Chivu
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi, dimineața fiind cea mai potrivită sursă de energie. În oricare alt moment al zilei, este savurată pentru plăcerea gustului. Unele dintre cele mai plăcute amintiri sunt momentele petrecute la cafea, cu prietenii, însă este bine să nu facem excese și să o bem doar în anumite momente ale zilei. Ești iubitor de cafea și te-ai întrebat câte cafele poți bea într-o zi, dar mai ales, care este varianta indicată de preparare? Descoperă în acest articol câteva informații care să te ajute.

Câte cafele sunt indicate să bei într-o zi

Până și cele mai bune lucruri trebuie să aibă o limită, așa cum și cănile de cafea trebuie să se oprească la un anumit număr pe zi. Astfel, pentru un adult sănătos Food and Drug Administration recomandă nu mai mult de 400 de miligrame de cofeină pe zi.

400 de miligrame sunt echivalentul a patru sau cinci cafele pe zi. În funcție și de dimensiunea cănii, ar însemna chiar trei. Dacă vrei să îți începi dimineața cu o cafea, să mai bei una până la prânz, iar după-amiază să o savurezi și pe a treia, în oraș, ar trebui să fie totul în regulă. Desigur, recomandarea este să fii atent la reacțiile adverse și la modul în care reacționează organismul tău.

Un espresso are 40 mg de cafeină, o cafea instant între 65 și 100 mg, iar un americano poate ajunge până la 230 mg de cafeină. În cazul unui americano, două căni întrec doza zilnică recomandată, asta înseamnă că trebuie să te limitezi la una și poate încă un espresso, dacă mai ai poftă de cafea în acea zi.

O cafea cu lapte are în jur de 154 mg cafeină pentru o cană de 450 ml, iar cana de cappuccino de 350 ml, conține aproximativ 155 mg cofeină. Dacă simți efecte secundare după a doua cafea, cum ar fi dureri de cap, stomac sau amețeli, atunci limita ar fi undeva la o cană, maxim două pe zi. De asemenea, încearcă să nu o bei seara, după ora 18:00.

Beneficiile cafelei

Pe lângă gustul ei plăcut, cafeaua vine cu nenumărate beneficii pentru sănătatea ta:


  • Este un stimulent puternic al creierului: este cunoscut faptul că mulți atleți beau cafea înainte de intrarea într-o competiție, pentru că stimulează randamentul cerebral și fizic;


  • Este bogată în antioxidanți;


  • Conține mangan și potasiu;


  • Cafeaua reduce riscul îmbolnăvirii de Parkinson și Alzheimer;


  • Ajută la reglarea activității hepatice.

    Citeste si:
    O posibilă nouă variantă de COVID, denumită „Mu”, monitorizată de OMS
    O posibilă nouă variantă de...

Varianta indicată de preparare a cafelei

Odată ce ai aflat beneficiile cafelei, acum este indicat să afli cum să o prepari la tine acasă, pentru a te bucura din plin de ele și pentru a obține un gust intens. Există trei tipuri cunoscute prin care o poți obține: la espressor, ibric și filtru.


  • Cafeaua preparată la espressor este una dintre variantele moderne de preparare a cafelei, care a câștigat teren în ultimul timp, pentru că poți avea parte de o cafea de specialitate, chiar la tine în bucătărie. Cu un espressor de la Philips prepari o cafea gustoasă, cremoasă, cu spumă de lapte sau nu, dar și cel mai important, cu boabe râșnite proaspăt. În plus, poți alege din mai multe variante: cafea cu lapte, espresso, cappuccino sau flat white.


  • Cafeaua la ibric este una dintre cele mai vechi metode de preparare a cafelei. Nu ai nevoie de nimic altceva în afară de cafea și un ibric. Varianta de preparare potrivită pentru o porție ar fi de două lingurițe de cafea măcinată și apă fierbinte. De îndată ce fierbe, ia ibricul de pe foc. Caimacul este cel care face acest mod de preparare special, de aceea învârte în ea încontinuu pentru o cafea omogenă.

    Citeste si:
    Alertă în Italia - Variantele Delta și Kappa se răspândesc rapid
    Alertă în Italia - Variantele...

  • Cafeaua la filtru se pregătește cu ajutorul unei cafetiere care încălzește apa și mai apoi o trece, sub formă de picături, printr-un filtru cu cafea măcinată. Filtrul reține zațul, iar cafeaua curge într-o carafă. Gustul cafelei este dat și de cafeaua folosită și de gradul de măcinare.


Varianta indicată de preparare a cafelei ține de gustul fiecărei persoane, însă cu ajutorul unui espressor, poți obține rapid o cafea de specialitate, cu măcinarea boabelor fără efort și cu diferite sortimente din care poți alege.

Cafeaua va rămâne întotdeauna una dintre cele mai îndrăgite și cerute băuturi, datorită gustului și beneficiilor pe care le oferă pentru organism.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.