Premierul României, Nicolae Ciucă, susține că armata ar putea redeveni obligatorie în țară, deoarece vremea armatelor mici a trecut.

Premierul Ciucă, despre reintroducerii armatei obligatorii în România

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că ar fi de acord ca armata pentru bărbații români să se reintroducă. Oficialul român este de părere că a trecut perioada armatelor mici, constituite pe bază de voluntariat și este nevoie ca serviciul militar să fie executat de bărbații și tinerii din România. Totodată, Nicolae Ciucă solicită și o prezenţă NATO mai bună, menționând că Rusia ar fi de vină că se folosește de războiul din Ucraina pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a pus România pe jar în ultimul an. În cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum, premierul Nicolae Ciucă a declarat că vremea armatelor mici a luat sfârșit şi trebuie să se revină la armate de masă. Înainte de anul 1990, România avea o armată de peste 300.000 de militari. Începând din anul 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, iar în momentul de față numărul militarilor este sub 70.000, potrivit Monitorul Apărării.

Nicolae Ciucă a menționat că industria de apărare a devenit industrie de război, iar armatele de profesionişti revin la cele de masă.

„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele.”

Totodată, prim-ministrul României afirmă că Rusia se folosește de războiul din Ucraina pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România şi cere o prezenţă NATO întărită. Totodată, fostul militar a precizat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani.”

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2023 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.