Românii vor ieși la pensie mai târziu, potrivit spuselor șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu. Vârsta de pensionare a românilor urmează să crească, chiar dacă potrivit statisticilor, speranța de viață în România se află într-o scădere continuă.

Vârsta de pensionare a românilor va crește. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că vârsta de pensionare a românilor urmează să crească. Vârsta de pensionare a femeilor și a bărbaților va fi egalizată, după cum prevede acest lucru PNRR-ul, urmând ca femeile să se pensioneze și ele la vârsta de 65 de ani.

Schimbarea se va face însă eșalonat până în anul 2035, fără a se recurge la o creștere bruscă. În momentul de față, femeile se pensionează la vârsta de 62 de ani și vârsta urmează să crească treptat până în 2030, la 63 de ani. Începând din anul 2025, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, în rând cu bărbații.

Un român care a avut un salariu mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, după 35 de ani de contribuție la stat, va avea o pensie de 1.275 de lei. Baciu a mai specificat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.

"Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani", a subliniat șeful Casei de Pensii.

Metoda prin care românii pot afla românii data la care vor ieși la pensie

Cu privire la stagiul de cotizare, șeful Casei de Pensii a vorbit despre ce modificări este vorba.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

"Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii", a mai spus Daniel Baciu.

„Când mă pot pensiona”, este cea mai populară întrebare legată de acest subiect, chiar dacă unii români încă mai muncesc sau urmează să se pensioneze. Românii pot afla data exactă la care se vor pensiona, accesând site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, după care trebuie să completeze data naşterii şi sexul, apoi află data pensionării.

Legat de recalcularea pensiei, un alt subiect care îi macină pe români, acest lucru poate fi solicitată de români printr-o cerere împreună cu alte acte necesare. Recalcularea pensiei se face în cazul persoanelor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru cei care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Aproape o mie de stații STB vor fi dotate cu panouri...
Nicușor Dan: „Aproape o mie...

Orice român poate solicita recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Mai 2023 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.