Guvernul a venit cu propunerea de a majora salariul minim pe economie de la 3.300 la 3.700 de lei.

Guvernul propune majorarea salariilor minime pe economie

La întâlnirea cu sindicatele şi patronatele din cadrul Consiliului Naţional Tripartit, Guvernul a propus ca salariul minim vrut pe economie să fie majorat de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând de la 1 iulie 2024.

Patronatele vor ca această creștere să fie realizată în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

"Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, proiectul bugetului pentru anul 2024 și perspectivele de creștere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

La ședință, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat proiectul de buget pentru anul ce urmează, bazat pe o creștere economică de 3,4% din PIB și luând în calcul o rată a inflației la sfârșitul anului de 4,6%.

Creșterea veniturilor este bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării.

"Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul susține că fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din anul 2023, ajungând la 7,2% din PIB.

Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au discutat și despre creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

În acest sens, Guvernul a venit cu propunerea majorării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei începând de la 1 iulie 2024, inclusiv pentru angajații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

Sindicatele însă au propus ca salariul minim să fie majorat încă din martie 2024, la 3.800 de lei, iar patronatele au propus o creștere în două etape, la 3.500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceasta să se intre într-un mecanism nou de negociere, asumat prin PNRR.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2023 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.