Creștinii catolici sărbătoresc duminică, 9 aprilie 2023, Paștele catolic. Papa Francisc a ținut slujba religioasă la Vatican, în Piața Sfântul Petru, în fața a mii de oameni care s-au adunat la marele eveniment.

Catolicii sărbătoresc astăzi Paștele catolic

Este deja al 10-lea an în care Papa Francisc reprezintă catolicismul în întreaga lume și oficializează Liturghia de Paște în Basilica Sfântul Petru de la Vatican. Sfânta sărbătoare a început în atriumul lăcașului de cult cu ritualul luminii.

„Nu trebuie să ne pierdem speranța în fața puterii răului și a vântului rece al războiului", a transmis Suveranului Pontif.

Oamenii și-au aprins lumânările și candelele, imagine unică în seara de Paștele catolic. De asemenea, acesta este un simbol al trecerii de la moarte și păcat, la viață și curățenie. Suveranul Pontif a fost nevoit și de această dată să se deplaseze spre altar într-un scaun cu rotile. În discursul său, Papa Francisc a transmis un mesaj în care a lansat un mesaj cu referire la pace.

Papa Francisc a transmis un mesaj de pace

„Ne putem simți neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile, a atitudinilor de calcul și indiferența care par să predomine în societate, a cancerului corupției, a răspândirii nedreptății, a vântului rece al războiului. Totuși, astăzi, puterea Paștelui vă cheamă să rostogoliți orice piatră a dezamăgirii și neîncrederii", a spus Papa Francisc.

Potrivit tradiției catolice, în timpul slujbei, Papa a botezat opt credincioși din Albania, Statele Unite, Nigeria, Italia și Venezuela, care au acceptat să se convertească la catolicism. La Ierusalim și Bethleem, ceremoniile speciale de Paște au fost deosebite. Slujba de Înviere în Filipine, țară cu 80% din populație romano-catolică, este un eveniment spectaculos.

Citeste si:
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim, de Paște? Drumul din...
Cum se aprinde Lumina Sfântă...

O altă tradiție respectată în fiecare an este momentul în care un grup de fetițe deghizate în îngeri înlătură un voal negru de pe statuia Fecioarei Maria, deoarece nimeni nu trebuie să țină doliu câtă vreme Iisus Hristos a murit pentru mântuirea omenirii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Aprilie 2023 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.