Potrivit proiectului Legii învățământului superior, educatoarele din grădinițe vor avea nevoie să aibă studii superioare finisate pentru a se licenția în învățământ. Acestea vor trebui să termine studiile superioare cu specializarea „Educație timpurie”.

Studiile superioare devin obligatorii pentru educatoarele din grădinițe

Conform proiectului de legi ale educației, educatoarele ce își doresc o carieră didactică vor fi nevoite să aibă finisate studii superioare. Prin urmare, examenul de definitivat va fi înlocuit cu licențierea în cariera didactică. Față de varianta inițială, proiectul Deca cuprinde modificări cu privire la cadrele didactice din grădinițe și școli.

Potrivit art. 107 din proiectul legii învățământului superior, persoanele care își doresc să obțină statutul de cadru didactic cu drept de practică vor fi nevoite să finiseze programe de studii universitare cu licență cu specializarea „Educația timpurie”. Aceeași regulă se aplică și în cazul absolvenților liceelor pedagogice cu specializarea pedagogia învățământului primar care au parcurs studii de licență cu specializarea „Pedagogia învățământului primar”.

Art. 107 – „Absolvenții programelor de studii universitare de licență cu specializarea „Educația timpurie”, ai liceelor pedagogice cu specializarea pedagogia învățământului primar care au parcurs studii de licență cu specializarea „Pedagogia învățământului primar”, ai programelor de studii de masterat didactic de 60 de credite care au parcurs programul de formare psihopedagogică, ai programelor de studii universitare de masterat didactic de 90 de credite, ai programelor de studii universitare de masterat cu specializarea psihopedagogia specială, respectiv consiliere școlară și în carieră, și cei ai programelor de studii postuniversitar de formare profesională a adulților pentru reconversie profesională au dreptul de a participa la examenul de licențiere, pentru a obține statutul de cadru didactic cu drept de practică.”

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

În ce constă examenul de licențiere în cariera didactică

În proiectul de lege este menționat faptul că examenul de licențiere în cariera didactică se bazează pe o evaluare a portofoliului personal și o probă scrisă.

Art. 169 – „(1) Examenul național de licențiere în cariera didactică, constă în mod obligatoriu dintr-o etapă de evaluare a portofoliului personal și o probă scrisă și este organizat de Ministerul Educației, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației.”

În document se mai menționează și faptul că cei care nu promovează examenul de licențiere pot încerca într-o nouă sesiune. Candidații care nu au promovat examenul pot fi angajați în școli și grădinițe pe o perioadă determinată, cu statut de cadru didactic debutant suplinitor.

Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2023. Care este rata de promovare după...
Rezultate finale Bacalaureat...

Învățătorii care au finisat licee pedagogice trebuie să dețină diplomă de licență cu specializarea „Pedagogia învățământului primar”, pentru a putea să se înscrie la examen.

„Înscrierea la examenul de licențiere a absolvenților de liceu pedagogic cu specializarea pedagogia învățământul primar este condiționată de absolvirea cu diplomă de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar”. – art. 169 alin. (5)


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2023 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.