Data de 24 februarie este marcată în calendar de Dragobete, sărbătoarea dragostei la români. Florarii s-au aprovizionat cu zeci de soiuri de flori și au făcut deja și primele buchete. Cei care vor să ofere aranjamente speciale persoanelor dragi trebuie să știe că în această perioadă a anului prețurile au crescut cu până la 30%. 

Florile, mai scumpe cu 30% de Dragobete

Au început pregătirile pentru Dragobete în florării, iar în acest an prețurile au crescut considerabil. „O să facem un buchet de flori fără verdeaţă pentru că am văzut că este foarte plăcut de către clienţii noştri. Matiola este venită din Italia, trandafirii sunt veniti din Olanda. Cred că junge undeva între 400- 450 de lei”, a declarat Emil Boldea, designer florar.

Dar sunt buchete pentru toate buzunarele. „Un buchet de lalele, sunt undeva la 20 si un pic de lalele iar preţul ar fi de 100- 100 si un pic de lei. Ne ajută foarte mult că avem serele noastre si sunt foarte multi producători la noi în ţară. Asta ajută ca pretul lalelelor să nu creasă la fel de mult ca preţul trandafirilor, care nu se produc la noi in România”, a completat designerul.

Deși prețurile sunt mai mari cu 30% în această perioadă a anului, comenzile sunt și de zece ori mai mari. Dacă zilele trecute pentru un buchet de flori mai special plăteam 200 de lei, în perioada dragostei din an prețurile ajung la aproximativ 300 de lei.

Explicația? „Cererea este mai mare, automat şi la bursă creşte preţul florilor. Câteodată ni se reproşează că preţul este mai mare în această perioadă însă să ştiţi că nu este vina noastră, este si din cauza clienţilor practic, pentru că ei cumpără mai mult flori în această perioadă”, a transmis Emil Boldea, designer florar.

Avem flori de la străini

80% din florile vândute în România vin din import și fac o concurență serioasă producătorilor locali. Direct de la producător, o lalea costă trei lei. În piețe și florării, prețurile sunt duble, în unele locuri chiar triple, mai ales în preajma sărbătorilor care celebrează iubirea.

Citeste si:
Lidia Buble și-a băgat fanii în ceață, după ce s-a lăudat că a...
Lidia Buble și-a băgat fanii...

Costurile au crescut semnificativ odată cu scumpirea curentului și a carburanților, iar producătorii din țară afirmă că nu sunt ajutați deloc de stat, deși clima și solul nostru le permit să cultive flori pe care le importăm.

Totuși, importăm multe flori, cu precădere din Olanda. Însă există blocaje în lanțul de distribuție. Costurile de producție au crescut la fel de mult și la olandezi, așa că mulți producători și-au sistat activitatea, iar bursele de flori vând mai scump. Producătorii români au reușit să includă în planul național strategic și domeniul floriculturii și așteaptă subvenții de la stat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.