Zeci de deţinuţi din penitenciarul Rahova au ieșit din spatele gratiilor pentru a fi prezenți pe scena Teatrului Nottara. Preț de câteva ore, ei au lăsat deoparte uniforma închisorii și au îmbrăcat hainele personajelor din opera lui William Shakespeare, Hamlet, cu ajutorul unui program de reintegrare socială, creat special pentru deținuți.

Deţinuţii din penitenciarul Rahova s-au urcat pe scena Teatrului Nottara

„Este o încununare a unui efort derulat pe parcursul a doi ani de zile, de către colegii noştri din cadrul serviciului structurii de reintegrare socială a deţinuţilor”, a declarat Bogdan Burcu, director penitenciar Rahova, pentru Observator.

Acesta a pregătit, timp de patru luni, alături de conducerea penitenciarului Rahova 33, programul de pe scena Teatrului Nottara. Deținuții, care au intrat în pielea personajelor din opera dramatică a lui William Shakespeare, Hamlet, au fost copleșiți de emoții.

„Chiar înainte să ajung în postura aceasta, am cochetat cu actoria, în reclame de cele mai multe ori. Mă bucur că am putut să particip la un asemenea proiect”, a spus un deținut.

Majoritatea spectatorilor au făcut parte din familiile deținuților, dar de spectacol s-au bucurat și cei care nu îi cunoșteau pe actori.

„Nu se întâmplă în fiecare zi ca nişte oameni, care sunt cumva la marginea societăţii, să aibă de-a face cu un asemenea tip de emoţie”, a transmis un spectatori.

La finalul piesei de teatru, cei mai puțini talentați deținuți la actorie au creat în holul teatrului o expoziție de artă.

Deținuții din România vs. deținuții din Europa

Consiliul European a publicat în anul 2021 raportul anual privind condițiile din penitenciarele statelor europene, în care România ocupă locul 3 în UE la rata deținuților condamnați pentru crimă și pe locul 6 la numărul de condamnați pentru viol.

Citeste si:
Zeci de deținuți și angajați ai unui penitenciar din România,...
Zeci de deținuți și angajați...

Rata recidivei este de 36% față de 47% media europeană. În țara noastră, se cheltuie în fiecare zi 43 de euro pentru un deținut, din care 80% sunt salariile personalului, în timp ce media europeană este de 64 de euro.

România are 10% arestați preventiv care nu au primit o condamnare definitivă comparativ cu media europeană de 22%. Deutsche Welle a publicat o statistică potrivit căreia „aproximativ 100.000 de oameni în Uniunea Europeană se află în închisoare fără o condamnare definitivă. Un deținut din cinci, 12.000 doar în Germania – oameni care nu au fost încă găsiți vinovați, dar care sunt ținuți în ciuda acestui fapt în închisoare".

Astfel s-a ajuns la supraaglomerarea închisorilor, o problemă flagrantă a sistemului penitenciar românesc, care funcționează cu 127% din capacitate. Unele închisori depășesc procentul de 150% spațiul reglementat al celulelor. Față de 4 metri pătrați pentru un deținut, cât prevăd regulamentele internaționale, în majoritatea închisorilor din România, unui deținut îi revin numai 2 metri pătrați.

Citeste si:
Papa Francisc a trimis 15.000 de înghețate deținuților din...
Papa Francisc a trimis 15.000...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.