În mai puțin de două săptămâni, în România au fost înregistrate cel puțin trei cutremure cu intensități puternice. După tragedia care s-a produs în Turcia și Siria în urma cutremurului de 7,8 care a avut loc pe data de 6 februarie, autoritățile din România sunt tot mai îngrijorate. Guvernul pregătește mai multe măsuri pentru seria de cutremure care au avut loc în țară. Totodată, Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Dezvoltării să întocmească an clar pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat.

Măsuri luate de Guvern în urma cutremurelor care au avut loc în România

În ultima săptămână, România a fost pusă la grea încercare din cauza cutremurelor. Românii sunt tot mai panicați și disperați după tragedia care a avut loc în Turcia și Serbia, unde un cutremur de 7,8 a prăpușit mii de clădiri și peste 40.000 de persoane au decedat. Nici în România lucrurile nu ar sta mai bine în cazul unul cutremur cu o intensitate mai puternică.

Premierul României, Nicolae Ciucă, i-a cerut săptămâna trecută ministrului Dezvoltării să vină urgent cu o serie de măsuri pentru a accelera procesul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, atât pentru București, cât și la nivel național. În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, ministrul Dezvoltării, Attila-Zoltán, ar trebui să prezinte proiectul de măsuri solicitate.

Există două linii de finanțare pentru aceasta, 700 de milioane de lei este suma pentru prima linie de finanțare, din care 200 de milioane de lei vin de la bugetul de stat, iar restul de 500 de milioane de lei din credite de angajament. A doua linie de finanțare este din PNRR, de unde vor veni bani pentru zona de consolidare a clădirilor cu risc seismic din țară, o sumă de aproximativ 500 milioane de euro. În București sunt peste 300 de clădtiri cu risc seismic 1, care sunt în așteptarea procesului de consolidare, însă în ultimii doi ani nu s-a întreprins nimic legat de asta.

Ar face față România unui cutremur puternic?

România este tot mai îngrijorată de cutremurele care au loc în ultimele zile. Experții spun că tot mai puține clădiri ar rezista cutremurelor din cauza proiectării slabe a construcțiilor și lipsa de consolidare a clădirilor cu risc. Ani la rând, autoritățile au lăsat de izbeliște și nu s-au ocupat de clădirile cu risc seismic 1 și 2, însă construcții de acest tip sunt destul de multe.

Citeste si:
Cazinoul din Constanța a fost descoperit parţial. Cât vor mai dura...
Cazinoul din Constanța a fost...

Tot specialiștii menționează să în cazul unui cutremur asemănător ca cel care a avut loc în Turcia, de 7,8, România s-ar transforma într-un morman de ruine și cu mii de morți.

„Se construieşte din ce în ce mai mult fără grinzi. Le permite legea. În cazul unui colaps, în momentul în care nu ai grinzi sub un planşeu, nu lasă deloc spaţiu pentru supravieţuire”, a spus Matei Sumbasacu, structurist Re Rise.

„Nu respectă proiectul tehnic, fac imobilul mai mare, mai pun un etaj peste. Afectează substanţial. Pot duce chiar la colapsarea clădirii”, a explicat Mihai Cristian, consultant tehnic, pentru Observator.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.