Pacienții se plâng de mâncarea pe care o primesc în spitale, deși anul trecut s-a dublat alocația de hrană. Cei 22 de lei din care ar trebui alcătuit meniul zilnic pentru un bolnav nu sunt destui în contextul scumpirilor din ultimul an. În acest timp, spitalele se plâng de faptul că dau tot mai mulți bani pe alimentele de bază, iar ministrul Sănătății afirmă că nu are suficienți oameni pentru a controla toate spitalele. Totuși, oficialul promite că va găsi soluții pentru a mări alocația de hrană.

Mâncarea din spitale e la limita subzistenței. Ministrul Sănătății asigură că va găsi soluții

Iahnie de fasole, cârnați și carne de porc, supă de legume cu fidea și tocăniță de ciuperci la diabet, cu carne de porc. Astfel arată o masă de prânz pentru bolnavii internați la Institutul Marius Nasta din București. Dar e tot mai greu ca pacienții să primească un meniu decent în ultima vreme.

„Ne descurcăm foarte rău, preţurile au crescut dramatic din toamnă până acum. Dacă în Septembrie - octombrie achiziționam uleiul cu 6 lei, acum trebuie să-l luăm cu 11 lei, orezul a crescut de la 4,4 la 8 lei. Zahărul de la 3,5 a crescut la 6,5”, a declarat Daniela Trandafir, director de îngrijiri Marius Nasta.

Meniul unei paciente de la Spitalul Universitar din București

Trei felii de pâine, dintre care două cu puțin gem, un cub de unt și un triunghi de brânză topită. Acesta este meniul pe care l-a primit o femeie internată la Spitalul Universitar din București.

„Aşa au fost aproape toate porţiile. Multe porţii jalnice. Pentru o femeie lăuză, care trebuie să facă lapte să-i dea la copil. Nu ştiu cât lapte poţi să produci din trei felii de pâine cu o lingură de gem şi un pic de unt”, a povestit pacienta.

Întrebați de jurnaliștii de la Observator, reprezentanții spitalului nu au vrut să comenteze imaginile cu micul dejun apărute în spațiul public, dar au transmis că mâncarea pacienților este pregătită în bucătăria spitalului Universitar, iar meniurile sunt supervizate de un medic nutriționist. Experții spun că bolnavii din unitățile medicale au nevoie de hrană consistentă pentru a se reface mai rapid.

„Pâinea albă, gem şi un ceai, ăsta este un meniu la limita subzistenţei. La micul dejun ne putem aştepta să primească ouă care sunt surse bogate de proteină de bună calitate sau lactate cum ar fi brânză, iaurt, cereale cu lapte sau legume în combinaţie cu o sursă de proteină”, a explicat nutriționistul Șerban Damian.

Citeste si:
Cu gândul la mâncare. La propriu
Cu gândul la mâncare. La propriu

„Împărţirea corectă a acestor nutrienţi într-o zi se face în felul următor: 55-60% din totalul alimentaţiei trabuie format din carbohidraţi/ glucide pe care le obţinem din pâine, cartofi, orez, paste făinoase sau fructe. 15-20% din total să fie format din proteine.

50% de origine animală din carne, ou, lapte, brânză şi de origine vegetală pe care le mai putem obţine din ciuperci, din fasole boabe, din mazăre. 20% care trebuie obţinut din lipide, adică din grăsimi, vorbim de grăsimi sănătoase, din ou, din brânzeturi, lactate”, a declarat Oana Parliteanu, medic diabet-nutriție Marius Nasta.

Promisiunile ministrului Sănătății

„O să generăm şi controale în spitale dar ştiţi cum este, suntem destul de limitaţi din punct de vedere al capacităţii de a controla atâtea spitale. Degeaba dai o mâncare care este poate bună, dacă este pusă neglijent în farfurie. Evaluăm posbilitatea de a mai majora această sumă”, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2023 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.