E război între OMV Petrom și stat. ANAF a pus ochii pe grupul austriac după ce a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate de un miliard de euro. Autoritățile au fost luni în control ca să verifice cum și-a calculat compania cifra de afaceri. De asemenea, aproape 100 de firme din energie vor fi controlate în perioada următoare. În cazul în care trebuie să achite contribuția de solidaritate și nu o fac, acestea sunt pasibile de executări silite.

Război între OMV Petrom și stat pentru taxa de solidaritate de un miliard de euro

Fiscul a început controalele pentru că OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de stat, motivând că nu se încadrează. Compania a început să fie verificată de către autorități, astfel că, în cel mult două săptămâni, ar trebui să aflăm dacă cel mai mare producător de gaze și țiței din România datorează sau nu statului acea contribuție de solidaritate. Dacă ANAF ajunge la concluzia că societatea trebuie să plătească această taxă, atunci compania ar putea fi nevoită să „pună pe masă” un miliard de euro.

„Au termen final de declarare şi de plată 25 iunie. Dacă, la data de 25 iunie nu au declarat şi nu au achitat contribuţia de solidaritate, atunci emitem o decizie de impunere. Şi, dacă nici atunci nu se achită, vom trece la executarea silită”, a declarat Lucian Heiuş, şeful ANAF.

În țara noastră, OMV Petrom spune că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu trec de 75% din cifra de afaceri. În schimb, va plăti contribuția de 40% în Austria și alte state europene.

„Mi-e greu să cred că au mai puţin de 75% din cifra de afaceri în domeniul acesta vizat de regelementarea europeană. Ei şi-au crescut profiturile cam de cinci ori, în 2022. Mi-e greu să cred că aceste profituri sunt din activitatea de retail", a declarat Corina Murafa, expert în energie, pentru Observator.

„ANAF-ul trebuie să controleze. Însă nu cred că aibă aşteptări prea mari. Pentru că, în companiile mari, departamentele financiare sunt extrem de automatizate”, a spus Gabriel Biriş, analist fiscal.

Printre companiile care trebuie să plătească taxa de solidaritate se numără și Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil și Black Sea Oil & Fas.„Vom notifica societăţile care trebuie să-şi calculeze contribuţia de solidaritate”, a afirmat Lucian Heiuş, şeful ANAF.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

„Lăsaţi-mă să cred că aceste companii, inclusiv OMV Petrom, fiind companii româneşti, cu acţionariat străin, respectă legislaţia naţională”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.