Război între OMV Petrom și stat pentru taxa de solidaritate de un miliard de euro
Fiscul a început controalele pentru că OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de stat, motivând că nu se încadrează. Compania a început să fie verificată de către autorități, astfel că, în cel mult două săptămâni, ar trebui să aflăm dacă cel mai mare producător de gaze și țiței din România datorează sau nu statului acea contribuție de solidaritate. Dacă ANAF ajunge la concluzia că societatea trebuie să plătească această taxă, atunci compania ar putea fi nevoită să „pună pe masă” un miliard de euro.
„Au termen final de declarare şi de plată 25 iunie. Dacă, la data de 25 iunie nu au declarat şi nu au achitat contribuţia de solidaritate, atunci emitem o decizie de impunere. Şi, dacă nici atunci nu se achită, vom trece la executarea silită”, a declarat Lucian Heiuş, şeful ANAF.
În țara noastră, OMV Petrom spune că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu trec de 75% din cifra de afaceri. În schimb, va plăti contribuția de 40% în Austria și alte state europene.
„Mi-e greu să cred că au mai puţin de 75% din cifra de afaceri în domeniul acesta vizat de regelementarea europeană. Ei şi-au crescut profiturile cam de cinci ori, în 2022. Mi-e greu să cred că aceste profituri sunt din activitatea de retail", a declarat Corina Murafa, expert în energie, pentru Observator.
„ANAF-ul trebuie să controleze. Însă nu cred că aibă aşteptări prea mari. Pentru că, în companiile mari, departamentele financiare sunt extrem de automatizate”, a spus Gabriel Biriş, analist fiscal.
Printre companiile care trebuie să plătească taxa de solidaritate se numără și Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil și Black Sea Oil & Fas.„Vom notifica societăţile care trebuie să-şi calculeze contribuţia de solidaritate”, a afirmat Lucian Heiuş, şeful ANAF.
Ciolacu vrea taxă pe bogăție. Președintele PSD cere impozitarea...

„Lăsaţi-mă să cred că aceste companii, inclusiv OMV Petrom, fiind companii româneşti, cu acţionariat străin, respectă legislaţia naţională”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Contemplativ transformă natura abandonată în bijuterii de lux sustenabile
Sursa: green.start-up.ro
-
LISTĂ: 5 soluții de conta pentru afacerea sau PFA-ul tău
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: Februarie 2023 – luna cu cifra universală 9 – închiderea unui...
Sursa: garbo.ro
-
Qoobiss, acreditat pentru verificarea identității la distanță
Sursa: futurebanking.ro
-
Novak Djokovic a câştigat Australian Open pentru a zecea oară
Sursa: wall-street.ro
-
VIDEO|Ferrero Rocher a pregătit deja colecțiile de ciocolată pentru Ziua...
Sursa: retail.ro
-
Horoscop pentru suflet: Mantra zodiei tale pentru săptămâna 30 ianuarie - 5...
Sursa: kudika.ro