Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să reformeze, din nou, învățământul prin noi schimbări: Bacalaureat cu zece probe și admitere la liceu cu examen separat, pe lângă Evaluarea Națională. Părinții și profesorii sunt revoltați de proiect, iar elevii se plâng de faptul că sfârșitul clasei a XII-a ar aduce pe umerii lor o mare presiune, neavând timp să se pregătească pentru facultate.

Schimbări nesfârșite în Educație. Noile modificări stârnesc revolta în școli

Ministrul Deca a terminat draftul Legilor Educației și l-a prezentat pentru prima dată, miercuri, liderilor din Guvern. Cele mai controversare schimbări sunt cele legate de examenul de Bacalaureat și admiterea la liceu.

Mai exact, noul Bacalaureat adună acum 10 probe în total. Limba şi literatura română, scris şi oral, 2 probe scrise pentru limbile străine şi 2 probe specifice profilului, adică real sau uman. Proiectul vine cu o altă probă, din ramura opusă de studiu. De pildă, un elev la mate-info va da și un examen socio-uman.

Urmează Limba maternă, unde este cazul, apoi competențele digitale cu scris și practică. Elevii vor putea susține testele sus-numite și în clasa a XI-a, nu neapărat la finalul clasei a XII-a. Noua lege ar urma să intre în vigoare în anul școlar viitor pentru cei care încep un nou ciclu de învățământ.

„Pentru un elev de clasa a XII-a care este angrenat şi în cursa pentru facultate sau universitate poate fi destul de dificil. Poate că generaţiile viitoare vor avea o cultură generală mult mai vastă decât cele de până acum...”, a spus un elev pentru Observator.

Profesorii și părinții sunt, de asemenea, indignați. Presiunea academică ar fi prea mare, mai ales în ultimul an de liceu, când elevii vor să se pregătească pentru admiterea la facultate.

„Să vedem şi noi ceea ce scrie, pentru că nu am avut acces. Nici nu se pune problema să acceptăm aşa ceva!”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Admiterea la liceu, o altă controversă

Și admiterea la liceu este un subiect care a adunat multe reacții negative. Evaluarea Națională rămâne în picioare, dar mai apare un examen de admitere organizat de orice liceu care are o concurență mare la înscriere. Fie pentru o singură clasă, fie pentru toate simultan.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

„Vorbim despre două examene într-un interval foarte scurt de timp!”, a completat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Subiectele, gândite de Ministerul Educației

Subiectele vor fi făcute de Ministerul Educației, drept urmare directorii celor mai mari licee din Capitală au transmis că nu vor să mai organizeze admitere, dacă subiectele nu vor fi formulate de dascălii lor, la standardele pe care ei și le doresc pentru viitorii elevi.

„Pe de o parte, se dă posibilitatea unităţilor liceale care consideră că pot face o selecţie să o întreprindă. Pe de altă parte, se elimină, zic eu, suspiciunea dezvoltată într-o parte a populaţiei, părinţi, elevi, că ar putea fi denaturată selecţia asta la nivelul şcolii dacă totul rămâne totul în sarcina şcolii”, este de părere Vasile Nicoară, vicepreședinte Alianța Colegiilor Centenare.

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.