Îmbulzeală și brânci și-au împărțit credincioșii care au venit la slujba de Bobotează la Constanța. Oamenii s-au călcat în picioare pentru a primi câte o sticlă cu apă sfințită de Bobotează. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 150.000 de sticle cu apă sfințită pentru a pute fi împărțite credincioșilor.

Românii s-au călcat în picioare la Contanța pentru apa sfântă de Bobotează

Anterior, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a anunțat că începând cu orele 8 va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, după care va urma tradiţionala procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul turistic Tomis, în care va oficia slujba de Sfinţire Mare a Apei.

Arhiepiscopia Tomisului a așteptat aproximativ 20.000 de credincioși pentru care a pregătit 150.000 de sticle cu apă sfințită. Se pare însă că numărul credincioșilor este peste așteptările arhiepiscopiei. Oamenii au dat buzna la dopurile pentru sticlele cu agheasmă, s-au îmbrâncit, s-au călcat în picioare și au continuat să se înghesuie.

Procesiunea de Bobotează a avut loc, ca de obicei, cu care trase de boi şi măgari în care a urcat arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. La sfârşitul slujbei, IPS Teodosie a aruncat trei cruci în apele mării, lucru ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. În apele reci s-au aruncat cei mai viteji și mai curajoși creștini pentru a le recupera.

„Sunt pregătite zeci de butoaie, multe dintre ele mari de câte 5.000 litri fiecare, altele de câte 2.000, 1.000 sau 500 de litri, în aşa fel încât să avem peste 100.000 de litri ca să umplem cele 150.000 de sticle şi să aibă credincioşii în ziua de Bobotează, să ia apă sfinţită. Atunci vom merge cu carele cu boi şi cu măgari în Portul Tomis şi acolo vom sfinţi apa, vom sfinţi şi marea, butoaiele vor merge prin oraş, vor mai da apă creştinilor care vor ieşi în cale, preoţii vor stropi cu agheasmă să sfinţească oraşul nostru, un oraş creştin botezat de Sfântul împărat Constantin cel Mare”, a declarat IPS Teodosie, înainte de ajunul Bobotezei.

Citeste si:
Ajunul Bobotezei. Superstiții și tradiții pentru a avea noroc în...
Ajunul Bobotezei. Superstiții...

Statul Major al Forţelor Navale a anunţat că marinarii şi scafandrii militari au participat vineri, la activităţile desfășurate cu ocazia sărbătorii de Bobotează care au fost organizate în municipiul Constanţa de Arhiepiscopia Tomisului.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Ianuarie 2023 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.