Se anunță cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani, dat fiind că rata inflației a ajuns în noiembrie la aproape 17%, un nivel record. S-au înregistrat creșteri mari la produsele cele mai căutate pentru masa de Crăciun. Cozonacul a ajuns la 40 de lei pe kilogram, cu 15-20% mai scump decât anul trecut.

Crăciunul, sub semnul scumpirilor. Cozonacul a ajuns la 40 de lei pe kilogram

În trecut, mesele de Crăciun erau încărcate cu fel de fel de bucate. Anul acesta, în schimb, pe ele vor fi doar un pic din fiecare, fie doar felurile de bază, căci scumpirile ne vor pune poftele în cui. Pentru mulți, și tradiționalul zoconac ar putea fi un lux.

Dat fiind că pentru deliciul de Crăciun avem nevoie de ulei sau unt, zahar și făină, celebrul desert de sărbătoare va fi mai puțin ori va lipsi din casele unora, din cauza majorărilor de preț. Trioul fantastic de ingrediente necesar pentru a prepara cozonacul a ajuns să strângă buzunarele românilor. Aceste trei alimente de bază s-au scumpit mult în ultima vreme. În cazul celor care vor să ia un cozonac gata făcut, prețul lui ajunge la 40 de lei pe kilogram, cu 15-20% mai mult față de anul trecut.

„Din cauza scumpirilor a trebuit să scumpim şi noi. Făina s-a dublat, zahărul s-a dublat. Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus. Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile”, a declarat Ovidiu Candreianu, administrator de brutărie, pentru Observator.

Topul scumpirilor este completat de cartofi sau brânză, alimente care sunt în coșul zilnic de cumpărături. Carnea este poziționată pe ultimele locuri, cu o scumpire de 16% comparativ cu anul trecut.

„Față de anul trecut, carnea de lucru care era 34 de lei este 38, a crescut din cauza scumpirilor cerealelor, curentului, cam tot s-a scumpit. Multă lume s-a mutat de la piese care sunt mai scumpe de exemplu pulpa la piese din partea din faţă care sunt şi cu 10 lei mai ieftine”, a spus Marius Vivață, măcelar, pentru sursa citată.

Citeste si:
Masa de Paște, mai săracă și mai scumpă. Preţul uriaş cu care se...
Masa de Paște, mai săracă și...

Din cauza inflației, bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă depășește 1.000 de lei față de anul trecut, cu 7% mai mult comparativ cu 2021. Unul din doi români spune că are mai puțini bani în acest an pentru cheltuielile de sărbători, conform celor mai recente studii de piață.

INS: Topul scumpirilor în 2022

Zahărul este pe primul loc în topul scumpirilor înregistrate în 2022, cu o creștere a prețului de 61,94% în noiembrie 2022 față de noiembrie 2021, conform datelor publicate săptămâna aceasta de Institutul Național de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi serviciilor cu 9,51%.

Citeste si:
E scump și să mori în România. Un loc de veci se vinde și cu 6.000...
E scump și să mori în...

Alte alimente care au suferit majorări importante de preț sunt untul, cu un plus de 43,43%, și uleiul, cu o majorare de 40,66%. În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creșteri de preț în perioada analizată se numără energia electrică, cu 47,19%, gazele, cu 37,63%, energia termică, cu 22,93%, și combustibilii, cu 19,24%. Cât despre servicii, cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, cu 23,83%, serviciile de apă, canal salubritate, 21.54%, și transportul CFR, 20,92%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Decembrie 2022 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.