Angajații de la stat vor fi nevoiți să recupereze ziua de 2 decembrie în care au avut liber, până la finalul anului 2022. Aceștia vor trebui să recupereze ziua liberă suplimentară prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru.

Bugetarii vor trebui să recupereze ziua liberă suplimentară de 2 decembrie

Potrivit legislației, românii au avut parte de două zile libere de la stat, miercuri, 30 noiembrie, și joi, 1 decembrie. Guvernul a decis să unească cele două zile libere legale cu zilele de weekend. În acest mod a fost creată o minivacanță de 5 zile. Ziua de 2 decembrie a fost o zi nelucrătoare pentru angajații instituțiilor publice, însă, aceasta va fi recuperată.

Angajații din sectorul public urmează să recupereze această zi, deoarece aceasta nu face parte din lista zilelor libere legale. Angajații trebuie să recupereze ziua de 2 decembrie până la finalul acestui an. Prin urmare, până pe 31 decembrie 2022, bugetarii își vor ajusta programul de lucru în așa mod încât să recupereze cele 8 ore de muncă obligatorii pentru ziua de 2 decembrie.

Zile libere chiar la începutul anului

Crăciunul se sărbătorește pe data de 25 decembrie. În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de weekend, duminică, iar angajații vor avea doar o singură zi liberă plătită, pe 26 decembrie, fiind a doua zi de Crăciun. În schimb, anul 2023 începe cu un weekend prelungit. Revelionul pică într-o zi de weekend, duminică, 1 ianuarie, iar ziua de 2 ianuarie pică luni, astfel angajații vor avea zi liberă de la stat. Tot în ianuarie, românii vor profita și de ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Românii ar putea avea două noi zile libere legale din 2023

Din 2023, românii ar putea avea două noi zile libere legale, după introducerea datelor de 6 și 7 ianuarie în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Propunerea aparține Partidului Social Democrat (PSD), care dorește ca Sărbătoarea Botezului Domnului și Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul să fie declarate zile nelucrătoare.

Citeste si:
Milioane de români vor avea salarii mai mari de la 1 septembrie
Milioane de români vor avea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.