Bugetarii români vor avea parte de o mărire de salariu de la începutul lunii septembrie. Guvernul urmează să aprobe ordonanța după ce au avut loc mai multe amânări. Din păcate, nu toți lucrătorii vor beneficia de această mărire.

Guvernul acordă o mărire de salariu bugetarilor de la 1 septembrie

Urmează ca astăzi, Guvernul să aprobe ordonanța privind majorarea salariilor din sectorul bugetar. Această creștere va fi introdusă de la 1 septembrie, această majorare fiind o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea salarizării, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021

Ministrul Muncii afirmă că această majorare cu 25% înseamnă o creștere între 70 și 150 de lei pentru fiecare bugetar. Guvernul a mai avut tentative de a majora salariile bugetarilor, însă a retras de fiecare data proiectul de ordonanță de pe ordinea de zi. Săptămâna trecută, Guvernul a retras ordonanța prin care se prevedea majorarea cu până la 50% a salariilor unor bugetari, din cauză că doar unii beneficiau de bani în plus. Prin urmare, Consiliul Economic și Social a ajuns la concluzia că măsura este una discriminatorie.

Cine se exclud de la măsura creșterii salariilor

Intituțiile care nu beneficiau de această creștere suplimentară ar fi depus amendamente. În acest mod, coaliția de guvernare a decis retragerea ordonanței și acordarea tuturor angajaților bugetari doar diferența de un sfert până la grila din 2022.

Majorările salariale pentru bugetari trebuiau să fie aplicate încă de la 1 iulie, însă Parlamentul a decis ca la aceste majorări să fie incluși și parlamentarii și primarii. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională, însă aceasta până la moment nu a fost dezbătută. Din acest motiv Guvernul a venit anterior cu o ordonanță de urgență pentru majorarea salariilor bugetarilor.

Exceptați de la măsura creșterii salariilor sunt demnitarii si angajații din administrația publică. Nu vor beneficia de această creștere a salariului nici medicii, deoarece salariile lor sunt deja la nivelul grilei din 2022.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.