Cutremur pe piața de energie. Enel, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic din România, a confirmat că va ieși de pe piața din țara noastră. Grupul italian va renunța la activele de la noi până la finalul anului următor, însă reprezentanții instituției nu au comunicat, pentru moment, nimic autorităților române. Motivul pentru care furniorul de energie ne scoate din priză.

Enel scoate România din priză, până la finalul lui 2023. Motivul

În plină criză energetică, reprezentanţii Enel au anunţat că vor să iasă de pe piaţa românească, astfel că peste trei milioane de români nu știu ce se va întâmpla, de anul viitor, cu facturile la curentul electric.

Italienii susțin că au ajuns într-un punct în care nu mai pot crește afacere aici și au alte planuri, anume să își reducă cheltuielile și să redirecționeze profiturile către investiții în alte țări.

„Obiectivul nostru este să le furnizăm clienţilor noştri energie la preţuri sub piaţă, cu impact zero asupra mediului şi sigură, să nu depindă, aşa cum vedem în Europa, de surse greu accesibile”, a transmis CEO-ul Enel, Francesco Starace.

Ce se întâmplă cu clienții români după plecarea Enel din țară

Deși pare îngrijorător, consumatorii nu vor fi afectați, a asigurat Bogdan Chițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Oficialul a confirmat, totuși, că piața energiei trece printr-o perioadă dificilă.

„Pentru clienţi nu înseamnă nimic. Aceste preţuri aplicate în baza Ordonanţei 27, plafoanele care sunt în vigoare vor fi literă de lege pentru orice nou proprietar al grupului Enel”, a spus vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

„Nu este ceva nou şi nu trebuie să ne îngrijoreze. Este un business pentru ei. Pentru consumatori nu există un impact. Se va schimba doar pe factură cine este furnizorul care ne transmite factura”, a declarat expertul în energie Silvia Vlăsceanu.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor.

Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie", a spus Chiriţoiu la conferinţa "Concurenţa în sectoare inovative"

Până acum, nu a ajuns niciun anunț oficial în ceea ce privește retragerea Enel la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Ieșirea italienilor de pe piața românească se poate face doar în anumite condiţii, spune Consiliul Concurenţei. Ar putea avea nevoie chiar de o aprobare pe raţiuni de securitate naţională, fiind vorba de infrastructură strategică.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.