Postul Crăciunului din acest an va începe marţi, 15 noiembrie, și va ține timp de 40 de zile. În această perioadă, creștinii vor duce un post strict înainte de sărbătoarea Crăciunului, iar în unele zile având și dezlegare la pește.

Postul Crăciunului. Când va începe

Sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos se va sărbători pe 25 decembrie. Creştinii ortodocși vor intra în Postul Crăciunului pe data de 15 noiembrie, care va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie. Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Față de postul Paștelul, postul de Crăciun nu este atât de sever.

În cele 40 de zile ale Postului Crăciunului, creştinii ortodocşi așteaptă să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Postul Crăciunului mai aminteşte și de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, care așteptau nașterea Mântuitorului.

14 zile din Postul Crăciunului vor avea dezlegare la pește

Postul Crăciunului nu este atât de strict, de aceea are mai multe zile de dezlegare la peşte, ulei şi vin. Credincioșii au parte de 14 zile din cele 40 în care pot mânca peşte. În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește.

În perioada 20-24 decembrie, dacă acestea pică în zilele de sâmbătă sau duminică, credincioșii nu vor avea dezlegare la pește, ci doar la untdelemn şi vin. De asemenea, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin, iar în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele cu dezlegare la peşte în Postul Crăciunului


  • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie

  • 26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

  • 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie

  • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

  • 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)

  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)

  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie

  • 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)

  • 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)

  • 12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)

  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)

  • 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)

  • 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Citeste si:
Postul Paștelui 2022. Când începe și ce trebuie să respecte creștinii
Postul Paștelui 2022. Când...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.