În acest an, Postul Paștelui va începe în data de 7 martie, iar sărbătoarea Învierii Domnului va fi sărbătorită pe 24 aprilie.

Când începe Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși

Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai strict post dintre toate cele patru mari posturi ale calendarului creștin ortodox. Pe întreg parcursul postului există doar două dezlegări la pește.

Cunoscut și sub numele de Postul Mare, în acest an va începe pe data de 7 martie și se va încheia pe data de 23 aprilie, deoarece în 2022 sărbătoarea Învierii Domnului este sărbătorită pe 24 aprilie.

Creștinii țin Postul Mare, cele 40 de zile și 40 de nopți dinaintea sărbătorii de Paște. Această perioadă ne amintește de postul pe care l-a ținut Iisus Hristos înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. Postul Paștelui se încheie în vinerea dinaintea Sâmbetei lui Lazăr, sărbătoare considerată specială, după care este sărbătorită și Duminica Floriilor. Din bătrâni se spune că așa cum va fi vremea în ziua de Florii, așa va fi și cea din ziua Paștelui.

Săptămâna care urmează după Duminica Floriilor este cunoscută drept Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Neagră, perioadă în care este cel mai sever post.

Ce nu ai voie să mănânci în Postul Paștelui

În Postul Mare este interzis consumul produselor de origine animală (carne, ouă, produse lactate, pește), este interzis fumatul și alcoolul. Cei care aleg să țină post trebuie să se abțină de la gânduri rele, pofte sau patimi și trebuie să se roage mai mult în această perioadă.

Pe durata postului sunt interzise orice evenimente festive, cum ar fi nunți, botezuri, deoarece creștinii trebuie să reflecte asupra patimilor și să se țină departe de păcate. Postul Mare are doar două zile cu dezlegare la pește: pe 25 martie, de Bunavestire, dar și în Duminica Floriilor, pe 17 aprilie.

Citeste si:
Ce nume se sărbătoresc de Duminica Floriilor
Ce nume se sărbătoresc de...

Sâmbetele din Postul Mare sunt dedicate pentru a pomeni morții, fiind numite Sâmbetele Morților, în care creștinii dau de pomană.

Când pică Paștele ortodox și catolic în anii următori

Anul acesta, Paștele catolic are loc cu o săptămână înaintea celui ortodox, adică pe 17 aprilie. Paștele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă, calculată în funcție de echinocțiul de primăvară.

Biserica Ortodoxă se conduce după echinocțiul de primăvară după calendarul iulian, iar Biserica Catolică se raportează la calendarul gregorian.

Astfel, în următorii ani, Paștele ortodox și cel catolic vor pica în datele următoare:


  • 2022 - Paștele ortodox (24 aprilie), Paștele catolic (17 aprilie)

  • 2023 - Paștele ortodox (16 aprilie), Paștele catolic (9 aprilie)

  • 2024 - Paștele ortodox (5 mai), Paștele catolic (31 martie)

  • 2025 - Paștele ortodox (20 aprilie), Paștele catolic (20 aprilie)

  • 2026 - Paștele ortodox (12 aprilie), Paștele catolic (5 aprilie)

Citeste si:
Învierea Domnului, sărbătorită de mii de credincioși în bisericile...
Învierea Domnului,...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.