Probleme pentru șoferii care au asigurare auto la liderul pieței. RCA a ajuns să plătească tot mai greu despăgubirile către service-urile auto. În plus, își impune propriile tarife pentru orele de manoperă, mult mai mici față de cele cerute de unitățile reparatoare.

Asigurări auto. Despăgubirile, plătite tot mai greu de liderul pieței RCA

În mediul online au apărut tot mai multe mesaje ale șoferilor care se plâng că au mult de așteptat până să își primească despăgubirile de la cel mai mare asigurator. Unii susțin că nu și-au primit banii în termenul legal, în timp ce alții nu înțeleg de ce le-a fost respins dosarul de daună, din moment ce partea vătămată a recunoscut în înțelegerea amiabilă că a greșit.

Service-urile auto întâmpină, de asemenea, probleme. Unele spun că liderul pieței RCA nu e de acord, în multe din cazuri, cu tarifele cerute de unitățile reparatoare pentru ora de manoperă.

„Lucrul ăsta l-a stabilit RCA dintotdeauna, când a fost vorba de plata despăgubirii. Întotdeauna a plătit cât a considerat. Pentru a-şi maximiza profiturile, nimic altceva. Service-urile, de fapt, finanţează societăţile de asigurări. Noi investim banii în piese, noi plătim forţa de muncă, urmând ca după aceea să ne recuperăm banii", a declarat preşedintele ASSAI, Dan Barbu.

„Este o nebuloasă, nimeni nu înţelege. Dacă ai un tarif la o dacie de 200-250 de lei pe oră, el îţi dă 90 de lei, sau 110 lei, că aşa consideră. Dar nu ştim care e calcului lui”, a spus preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, pentru Observator.

Datele service-urilor arată faptul că asigurătorul plătește între 110 și 140 de lei pentru o oră de manoperă, în condițiile în care media pe piață sare de 250 de lei.

Unele service-uri ale brandurilor auto percep tarife care pot ajunge până la 800 de lei pe ora de manoperă. Tot acestea au început să îi refuze pe conducătorii auto care vin să își repare automobilele în baza poliței acestui asigurator.

„Se ajunge în instanţă. Majoritatea clienţilor doresc să-şi repare maşina în reprezentanţă, cu piese originale şi să-şi actualizeze cu această ocazie şi toate sistemele de siguranţă”, a transmis directorul de daune Marius Constantinescu.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Petiții fără număr pe numele RCA

Numărul petițiilor formulate la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe numele liderului RCA este în creștere. De la o medie de aproape 300 de petiții pe lună în prima parte a anului curent, s-a ajuns la peste 600 în același interval. Liderul pieței gestionează aproximativ jumătate din toate daunele înregistrate în România pe parcursul unui an. În luna august, compania a fost sancționată de ASF cu 1,3 milioane de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.