Până la finalul anului, românii sunt obligați să își monteze repartitoare de căldură sau contoare individuale, iar cine nu face acest lucru poate primi amenzi de până la 1.000 de lei. Și cei care au modele vechi instalate trebuie să le schimbe, dar ei mai au la dispoziție cinci ani.

Românii mai au timp până la final de an să își monteze repartitoare de căldură sau contoare

„Un senzor aici şi un senzor montat aici, sub carcasă. Acesta măsoară temperatura mediului ambiant, iar acesta măsoară temperatura caloriferului. Face diferenţa de temperatură între cei doi senzori, o integrează în timp şi astfel va contoriza unitatea de măsură”, a declarat un specialist pentru Observator.

Repartitoarele vor trebui să fie instalate în toate apartamentele care primesc apă caldă și căldură în sistem centralizat. „Pentru a şti exact cât consumi energie termică, ar trebui să ai un echipament care să-ţi măsoare consumul tău de energie termică. Ar trebui să plătim câtă energie termică consumăm”, a explicat Silvia Vlăsceanu, expert energie, pentru sursa citată.

Acestea reprezintă o cheltuială în plus pentru aproape un milion de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare. Un repartitor costă între 60 și 150 de lei, așa că, pentru un apartament cu trei camere, de exemplu, în care sunt 5 calorifere, investiția este destul de mare.

„Repartitoarele sunt cu undă radio, transmit datele prin undă către operatorul cu care s-a încheiat contractul”, a transmis Ionuț Nejloveanu, director tehnic firmă.

De asemenea, pentru citirea lunară a datelor trebuie achitată o sumă între 2,5 și 3,5 lei. Există și posibilitatea ca proprietarii să își monteze în afara casei un singur contor.

„Pe casa scării, acolo unde e caseta de contorizare. Înregistrează agentul termic la intrare în apartament”, a spus Ionuț Nejloveanu, director tehnic firmă.

Citeste si:
Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni: „Am putea avem...
Prefectul Capitalei,...

Preţul unui astfel de dispozitiv variază între 1.500 şi 2.500 de lei. De menționat este că aparatele pot fi montate numai în imobile noi. În cazul blocurilor vechi, singura variantă rămâne repartitorul.

Aerotermele nu intră la calcul

Trebuie menționat și că, în situația în care locatarii nu primesc căldură de la rețeaua de termoficare și lasă pornite alte dispozitive pentru a se încălzi, acest consum nu este înregistrat de repartitor.

„Am dat drumul la cele două aeroterme. Şi o să urmărim termometrul să vedem dacă înegistrează repartitorul ceva! Avem 30 de grade temperatura mediului ambiant, caloriferul este rece şi repartitorul arată zero. Atâta timp cât caloriferul nu este cald, el nu înregistrează de la o temperatură exterioară”, a transmis un expert.

Citeste si:
Sfaturi pentru a reduce costurile la căldură în această iarnă
Sfaturi pentru a reduce...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.