Sute de oameni au rămas blocați, marți dimineață, în Pasajul Unirii din București, după ce o mașină cu trei adulți și un bebeluș a luat foc la mijlocul tunelului. Pompierii au detectat deflagrația rapid, dar au ajuns cu greu, pentru că toate benzile erau pline de vehicule. Norocul a fost că ventilatoarele au funcționat. Dar spaima ar fi fost mai mică, dacă șoferii ar fi încercat să stingă focul cu extinctoarele, în loc să fie indiferenți și să filmeze incidentul.

Norocul șoferilor surprinși de incendiu în Pasajul Unirii

Apelul la 112 a fost dat, marți dimineață, la ora 09:30, o oră la care în pasaj erau aproape 100 de mașini în coloană. Automobilul care a luat foc s-a aprins în mers, iar flăcările s-au întins rapid. Conducătorul auto a ieșit primul și a deschis portbagajul, probabil în căutarea unui extinctor. Deși obligatoriu, proprietarul mașinii incendiate se pare că nu îl avea, Pasagerele au scos copilul din mașină și au fugit în spate, în așteptarea ajutoarelor.

„A fost un incendiu în faţă, proprietarii au ieşi din cauza fumului, n-au mai putut să respire, pur şi simplu a luat foc, nu ştie nimeni din ce cauză, panica a fost mare, ventilatoarele nu au funcţionat, ne-am lăsat maşinile acolo, am ieşit cât am putut de repede”, a povestit un martor.

După mai multe incidente cu mașini blocate în subteran, din cauza înălțimii, mulți dintre cei surprinși de incendiu în Pasajul Unirii s-au temut că și salvatorii vor avea aceeași soartă, când au văzut că o mașină ISU nu intră în pasaj. Pe de altă parte, pompierii susțin că au stins focul fără probleme.

Fumul dens a amplificat temerile oamenilor. Norocul a fost că cele 20 de ventilatoare montate în plafonul pasajului au funcționat. Incendiul a fost detectat rapid de senzorii aflați în pasaj, care au declanșat alarma și ventilatoarele. Astfel, ventilatoarele au evacuat fumul din subteran.

„Ventilația la pasaj e făcută pentru un trafic normal. În momentul în care ia foc un autovehicul în interiorul pasajului, e normal ca cantitatea de fum să fie mai mare, iar evacuarea să nu fie făcută instantaneu, ci să necesite cel puțin jumătate de oră, o oră”, a declarat Toni Greblă, prefectul Capitalei.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Speriați, unii șoferi și-au lăsat mașinile și au fugit. Le-au recuperat după mai bine de două ore, vreme în care circulația în zonă a fost blocată. Proprietarul mașinii care a luat foc are daună totală. După incendiu, oamenii legii au deschis dosar penal pentru distrugere, iar Primăria Sectorului 4 va anunțat la cât se ridică pagubele. Privind dintr-un alt unghi, incendiul arată o indiferență periculoasă, dat fiind că ceilalți șoferi au preferat să înregistreze evenimentul, nu să îi pună capăt, dând o mână de ajutor.

Titi Aur: „Nimeni nu a acționat corect”

„Un incendiu poate fi stins în primele secunde cu un pahar de apă. După o jumătate de oră nici cu zece maşini de pompieri. Dacă familia care a ieşit din maşină oarecum speriată, ar avea circumstanţe atenuante că n-a reacţionat şoferul chiar atât de prompt şi de repede, ceilalţi şoferi n-au nicio scuză că au trecut unii cu nesimţire, alţii pur şi simplu au vrut să scape de acea zonă.

Citeste si:
Primăria Sectorului 4 a lansat un apel public pentru conducătorii auto
Primăria Sectorului 4 a...

Nimeni nu a acţionat corect, adică să scoată din portbagaje extinctorul şi să stingă incendiul. Asta ar trebui făcut, să ajutăm. În primul rând ar trebui să fim instruiţi toţi, lucru care nu se întâmplă, ar trebui să învăţăm de la şcoala de şoferi”, a explicat Titi Aur, expert în conducere defensivă, pentru Observator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.