Salariile românilor sunt tot mai mici de la o lună la alta, dar prețurile tot mai ridicate. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată realitatea cruntă. Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 15,9% în luna septembrie, cel mai mare procent din ultimele două decenii.

Datele INS arată că salariile românilor sunt tot mai mici de la o lună la alta

Topul scumpirilor este condus de gazele naturale, care au crescut cu peste 70%. Podiumul este completat de combustibili, care au un preț mai ridicat cu aproape 29%, și de energia electrică și cea termică, unde avem o majorare de 25%, respectiv 23%.

Cât despre produsele alimentare, cel mai mult au crescut costurile la zahăr, cu aproape 50%, și la ulei, unde creșterea este de 47%. Pe lista alimentelor pentru care dăm acum mai mult față de luna septembrie a anului trecut sunt și cartofii, făina, untul sau brânza.

De asemenea, serviciile sunt mai costisitoare. Transportul aerian s-a scumpit cu peste 34%, iar pentru apă, salubritate și canalizare plătim cu peste 22% mai mult, în timp ce pentru biletele la CFR cu 21%. Singura ieftinire comparativ cu septembrie 2021 s-a înregistrat la serviciile de telefonie, cu 1,16%.

Retail jobs

Și în timp ce prețurile cresc, salariile scad. În august, câștigul salarial mediu net a ajuns la 3.933 de lei, cu 42 de lei mai puțin față de luna precedentă.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în domenii precum extracția cărbunelui, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte sau încălțăminte. În schimb, agenții din telecomunicații ori cei din fabricarea tutunului au primit salarii mai mari în luna august față de luna iulie.

Pâinea cea de toate zilele, mai scumpă ca niciodată

Prețul alimentelor de bază continuă să crească în România, iar cel al pâinii e mai mare ca niciodată. În unele magazine, preţul unei franzele a sărit deja de 2 lei, iar pentru o pâine mare cu seminţe scoatem din buzunar aproape 10 lei. Doar chiflele au reușit să-și păstreze prețul sub 1 leu. Majorările au fost puse pe seama războiului Rusia - Ucraina, în contextul în care cele două teritorii sunt mari exportatoare de grâu și cereale.

Citeste si:
România îmbătrânește. INS: Sunt cu 21% mai multe persoane de peste...
România îmbătrânește. INS:...

Aceste costuri sunt mai scăzute la pâine în unele state membre ale Uniunii Europene decât în altele. De pildă, în Ungaria, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 66%, iar în Lituania cu 33%. La polul opus se află Franța, cu o creștere de numai 8%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.