Persoanele care doresc să se angajeze la stat ar putea susține examenele sub supraveghere audio și video. Potrivit unui proiect de lege în Parlament, aceasta ar putea fi noua condiție de desfășurare a testărilor pentru posturile din sistemul bugetar.

Supraveghere audio și video la examenele pentru funcțiile de la stat

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care solicită modificarea condițiilor și modului de desfășurare a testărilor pentru obținerea funcțiilor publice. Potrivit acestora, examenele trebuie să aibă loc sub supraveghere audio și video pentru a exclude posibilitatea falsificării și trișării examenului. Practic, participanții se vor simți ca la susținerea unui examen de Bacalaureat.

De asemenea, subiectele examenului vor fi stabilite în mod aleatoriu, de calculator. Initiațorii proiectului de lege afirmă că vor exista cel puțin 10 subiecte dintre care calculatorul va extrage doar unul pentru a fi rezolvat. Totodată, în mod aleatoriu prin sistem informatic vor fi extrași și membrii comisiei de concurs și reprezentanţii instituţiei care face angajarea.

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, instituțiile publice vor fi nevoite să instalege sisteme de înregistrare video și audio în sălile de examen sau să închirieze săli care au deja astfel de aparatură.

În ultimii ani sunt depistate tot mai multe persoane care încearcă să fraudeze orice tip de examene. Verificările pentru dispozitivele electronice nu sunt mereu reușite, astfel că se găsesc persoane care mai pot strecura obiecte care îi ajută să rezolve și să fraudeze examenele. Cele mai multe cazuri se întâlnesc la elevii care susțin examenele de Bacalaureat. Rare nu sunt nici cazurile în care pretendenții la funcțiile din sistemul bugetar recurg la asemenea soluții pentru a obține postul dorit.

Oficialii consideră că supravegherea prin sistemul audio și video va ajuta la o examinare corectă și eficientă și diminuarea ratei de înșelăciune și fraudare, astfel examenele fiind unele cinstite și funcțiile oferite pe bună dreptate.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.