Primăriile din țară stau din ședință în ședință, de câteva săptămâni, după ce prețul energiei electrice a atins un prag usturător. Autoritățile locale taie de unde pot. Așa a ajuns și edilul municipiului Arad la ideea de a renunța la iluminatul arhitectural. Soluția găsită de acesta pentru a reduce factura la curent a stârnit controverse în rândul localnicilor.

Soluția găsită de primarul din Arad pentru a reduce factura la curent a stârnit controverse

Se stinge lumina peste zece clădiri reprezentative din Arad, după ora 23.00, pentru ca orașul să-și acopere costurile facturilor. „Începând cu primăria şi terminând cu şcoli sau alte clădiri pe care le aveam în acest program de iluminat arhitectural. Pentru că deja e frig seara. Nu mai se plimba lumea. Nu mai avem turişti şi deja ar fi o risipă", a declarat Călin Bibarţ, primar Arad, pentru Observator.

Primăria a decis ca podurile și pasarelele din oraș să rămână singurele obiective iluminate peste noapte. „Pentru că cu maşina se circulă şi ar arăta poate puţin sinistru să nu fie iluminate. Cred că e o minimă măsură pe care o putem lua în ceea ce privește consumul de energie electrică”, a completat Călin Bibarţ, primar Arad.

La începutul lunii august, edilul a redus iluminatul public cu două ore. Metoda aleasă acum pentru scăderea consumului de electricitate a stârnit controverse în rândul arădenilor.

„Sigur că nu e bine. Nu e bine, dar ce putem face noi, oamenii simpli?", spune un cetăţean. Alții susțin ideea edilului. „Dacă Europa cere economii, probabil că trebuie să facă și dânșii de undeva”, spune un altul.

Măsurile luate de ministere pentru a reduce consumul la energie cu până la 20%

Premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor ministerelor să prezinte o listă cu măsurile gândite pentru a reduce consumul de energie. Principalele schimbări pentru a scădea consumul de electricitate țin de:


  • Schimbarea becurilor cu cele LED;

  • Reducerea iluminatului exterior și cel interior din spațiile comune deconectarea aparatelor de la sursa de energie atunci când nu sunt utilizate;

  • Reducerea programului de iluminat exterior și arhitectural prin oprirea iluminatului clădirii în intervalul orar 22:00 – 5:00 ar putea duce către o scădere a consumului de energie între 10-20%;

  • Stabilirea unui microclimat optim în spațiile de birouri, prin reducerea temperaturii de la 26C la 23C în timpul programului de lucru, respectiv setarea centralei termice la o temperatură de maxim 20 C în intervalul orar 21:00 – 6:00;

  • Înlocuirea unor echipamente vechi care au consum mare de energie electrică cu unele noi, performante, cu automatizări moderne incluse;

  • Automatizarea lifturilor în sensul eficientizării comenzilor de traseu.

Citeste si:
Curățarea eficientă a filtrelor de particule cu soluția...
Curățarea eficientă a...

Prin acestea se estimează o scădere a consumului de energie între 10-20%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.