Românii caută soluții pentru a-și micșora facturile de la iarnă. Și le-au și găsit. Tocmai de aceea vânzările de dispozitive smart au crescut cu 50 de procente de când energia a început să se scumpească, au anunțat comercianții.

Prize și becuri smart pentru facturi mai mici la iarnă

Becurile și prizele smart, care consumă mai puțin, dar costă mai mult, sunt la mare căutare. Becurile led smart pot să micșoreze facturile chiar și cu 80%, iar cu ajutorul unei aplicații le putem controla de la distanță.

„În momentul de faţă, pot să văd consumul în timp real. Acum când este pornit, consumul este 45 de watti, în momentul în care opresc consumul lui este de 10 watti”, Eugen Călinescu, consultant smart home.

Totodată, cu un termostat și o telecomandă putem să reducem costul încălzirii. „Termostatul este compus din două device-uri. Unul care se ia de la centrală şi termostatul propriu zis care are temperatura din casă. În funcţie de ce temperatură măsoară, noi putem creşte sau micşora temperatura în casă.Termostatul este un dispozitiv care mă ajută să reduc factura la gaze cu undeva la 14-15%”, a completat Eugen Călinescu, consultant smart home.

„Aproape că s-au dublat vânzările şi interesul este tot mai crescut. Oamenii sunt interesaţi de metode eficiente şi măsurabile pentru economisirea de energie”, a explicat Horațiu Vasilescu, reprezentant firmă produse smart.

Dispozitivele se pot monta ușor, fără să fie nevoie de schimbări ale instalațiilor electrice și de încălzire. Acestea au nevoie doar de conectarea la internet. Becurile led smart au un preț cuprins între 50 și 100 de lei, o priză inteligentă costă de la 70 de lei în sus, iar termostatul smart costă aproximativ 300 de lei. Desigur, produsele premium pot fi mult mai scumpe.

„Pentru dotarea unui apartament cu două camere pentru a avea un minim necesar de echipamente pe care să poţi simţi ca fiind aducătoare de economie, o investiţie de 200 de euro ar trebui să acopere în general această nevoie”, a adăugat Horațiu Vasilescu, reprezentant firmă produse smart, pentru Observator.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Harta scumpirilor la curent în Europa

Acum, la nivelul Uniunii Europene, cei mai mulți bani dau pe energie electrică lituanienii și letonii, unde prețul pe MWh a ajuns la 824 euro. Următoarea e Estonia, care dă aproape 700 de euro pe MWh.

Prețurile înregistrate în toată Europa sunt mari, majoritatea occidentalilor plătind peste 500 de euro pe MWh. La polul opus sunt spaniolii și portughezii, care iau energie electrică la cel mai mic preț, anume aproape 139 de euro pe MWh.

„În Spania şi Portugalia au dat subvenţii la producători, ca să fim foarte clari", a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Tendința este de continuă creștere și la gaze. Gazprom anunță că europenii vor plăti la iarnă cu 60% mai mult decât plătesc acum. Specialiștii afirmă că există scenarii și mai rele.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

„În situaţia unei ierni grele, în situaţia unor sistări masive, din păcate, putem să vedem momente în care piaţa Spot, cel puţin, să determine preţuri mai mari decât decât ceea ce spunea Gazprom", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie, pentru Observator.

„Vă pot spune că milioane de oameni sunt foarte îngrijoraţi de ce se va întâmpla în această toamnă şi iarnă", a declarat Keir Starmer, preşedintele Partidului Laburist.

O parte dintre majorări sunt justificate de război, secetă, panică la burse sau cerere mare și ofertă mică. Dar sunt și creșteri care nu au explicație, spun unii experți.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Octombrie 2022 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.