Autoritățile promit că șoferii vor scăpa de birocrație, în caz de mici accidente în trafic. În prezent, se lucrează la o aplicație concepută tocmai pentru constatările amiabile. Platforma, care deja există în alte state, ar urma să funcționeze și în România din data de 15 octombrie.

Scăpăm de birocrație! Șoferii vor putea face „amiabila” în caz de accident direct pe telefon

În majoritatea cazurilor, tamponările sunt provocate din neatenție ori din grabă. Totuși, micile pagube dau mari bătăi de cap șoferilor. De vină e birocrația. Autoritățile promit, însă, că vom scăpa de asta.

„Constatarea mașinii nu se mai face pe capota mașinii, se face printr-o aplicație, unde odată încarcate datele, le pot folosi pentru mai multe evenimente ulterioare. Aplicația deja este folosită în alte țări și e folosită cu succes. Practic are un timp mult mai mic de completare, totul fiind interactiv”, a declarat Marius Constantinescu, broker asigurări, pentru Observator.

Aplicația folosită de alții ar fi o sursă de inspirație și pentru autoritățile de la noi. Softul va face inclusiv realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va arăta dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS. „Se semnează și se dă send către cei doi asigurători”, a explicat Valentina Ionescu, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În prezent, platforma este în stadiul de testare și ar urma să funcționeze din 15 octombrie. „Acest sistem va duce la scurtarea perioadei de constatare a daunelor, la o scădere a costurilor cu constatarea daunelor și, zicem noi, la scăderea fraudelor”, a completat Valentin Ionescu, Autoritatea de Supraveghere Financiară.


  • Alții preferă, în schimb, varianta clasică, ce va rămâne în continuare valabilă.

Acte necesare pentru amiabilă

În cazul în care a avut loc un astfel de accident, șoferul vinovat trebuie să predea conducătorului auto păgubit documentele necesare pentru amiabilă: câte o copie după buletin, talonul auto, permisul și polița RCA. După completarea amiabilei există două opțiuni pentru a se deschide un dosar de daună:

Citeste si:
Schimbare pentru șoferii români implicați în accidente. De astăzi,...
Schimbare pentru șoferii...

Dacă partea vătămată deține o asigurare tip CASCO, dauna trebuie să fie anunțată la asiguratorul personal (Casco) urmand ca dosarul de daună să fie instrumentat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a vinovatului. Dosarul fiind instrumentat prin regres această daună nu va afecta daunalitatea celui nevinovat. Fără CASCO, asiguratorul RCA al șoferului vinovat trebuie înștiințat.

Cum se completează amiabila

Formularul de constatare amiabilă trebuie să fie mereu la îndemâna oricărui șofer. Altminteri, acesta poate fi procurat de la societatea de asigurări unde este înscrisă mașina. Pentru a putea fi valabil, ambii conducători auto trebuie să completeze un singur exemplar care cuprinde foi auto-copiative.

Datele necesare de care vei avea nevoie le găsești în: cartea verde a mașinii (polița RCA), permisul auto, certificatul de înmatriculare și cartea personală de identitate (buletin). Totodată, este indicat ca toată procedura să fie făcută în maximum 24 de ore. Trebuie menționat și că fila originală rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca cel vinovat să primeasca o copie a formularului de constatare amiabilă, notează businesslease.ro.

Citeste si:
Accident grav în Teleorman: două autobuze, spulberate de un TIR...
Accident grav în Teleorman:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.