Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) introduce în această lună în mod oficial 13 profesii noi, potrivit unui ordin care presupune modificarea și completarea clasificării ocupațiilor din România. În acest mod, în România apar noi ocupații și noi posibilități pentru viitorii specialiști.

13 profesii noi introduse în Clasificarea Ocupaţiilor din România

Începând din 7 septembrie 2022, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Institutului Naţional de Statistică (INS) nr. 1.348/784/2022.

Lista ocupaţiilor practicate în cadrul economiei naţionale care modifică şi completează Clasificarea ocupaţiilor din România, nivel de ocupaţie (şase caractere) sunt:


  • arhitect în domeniul tehnologiei blockchain (251109);

  • designer jocuri digitale (216614);

  • dezvoltator interfaţa cu utilizatorul (251211);

  • dezvoltator în domeniul tehnologiei blockchain (251210);

  • dezvoltator jocuri digitale (251307);

  • expert în optimizarea motoarelor de căutare (aşa-zisul expert în SEO) (251306);

  • inginer de date complexe (big data) (251212);

  • inginer de integrare (251106);

  • inginer în domeniul tehnologiilor cloud (251209);

  • inginer viziune computerizată (251108);

  • manager de conţinut web (251305);

  • proiectant de sisteme informatice inteligente pentru TIC (251107);

  • tehnician TIC (351203).

Forța de muncă mereu a fost o problemă în România și nu din cauza că nu ar exista, dar potențialii angajați sunt nemulțumiți de condițiile oferite de șefi. Primul în capul listei ar fi salariul, care este unul mizer în unele cazuri pentru un volum de muncă destul de solicitant. A doua ar fi programul care nu mai lasă loc de viață personală sau alte probleme. Taxele și impozitele colosale sunt la fel un aspect care îi deranjează pe români. Unii angajatori sunt pretențioși atunci când vine vorba de studii superioare sau experiență în domeniu, lucru pe care nu îl posedă fiecare a doua persoană.

Angajat sau freelancer? Care dintre opțiuni este mai avantajoasă astăzi?

În ultimii ani piața muncii a suferit o schimbare majoră resimțită atât de angajați, cât și de către angajatori. O dată cu pandemia unii oameni și-au pierdut joburile, companiile optând pentru o forță de muncă mai restrânsă sau alegând să colaboreze cu liberi profesioniști pentru perioade determinate. În același timp, tot mai mulți angajați români aleg să devină freelanceri, preluând controlul asupra activității lor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.