Românii se tem de o nouă criză. Cum s-a schimbat politică de consum, comparativ cu primele 6 luni ale anului
Este vorba despre o tendință de scădere care s-a manifestat din luna iulie a acestui an. După ce în primele șase luni ale anului volumul vânzărilor din comerț ajungea la 5,2%, în luna iulie a scăzut până la 4,8%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Vorbim despre comerțul cu amănuntul, cu excepția mașinilor și motocicletelor.
Acest indicator este important pentru că poate să aproximeze și să estimeze dinamica pe care o va avea consumul privat, o componentă importantă a PIB-ului. Mai exact, la produsele alimentare, vânzările au scăzut de la 6% la 5%. În cazul combustibililor, scăderea este și mai mare, de la 9,6% la 8,5%. Experții au transmis că scăderile au legătură cu inflația, cât și cu frica oamenilor de o nouă criză economică.
Europa, de la criza economică din 2008 până astăzi
Între anii 2000 și 2005, apoi după 2009, Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut economiile zonei euro și ratele datoriilor din zona euro scăzute prin tipărirea banilor, prin suprimarea ratei de bază a dobânzii și prin cumpărarea de obligațiuni guvernamentale. După pandemie, a fost tipărită o sumă fără precedent de euro, creându-se asltfel iluzia redresării.
Aceasta este rețeta pentru o creștere nesustenabilă, risipă de resurse și investiții necontrolate. Iluzia banilor ușori a început să se destrame din 2019, când creșterea economică aproape a dispărut. În 2007, adică înainte de declanșarea crizei datoriilor, aceasta se ridica la 62,3% din PIB în UE și 66% în zona euro. La sfârșitul anului trecut, era de 88,2% din PIB în UE și de 95,6% în zona euro, potrivit tavex.ro.
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...

Cele două riscuri principale pentru BCE sunt inflația și o nouă criză financiară și/sau a datoriilor. Pentru rezolvarea acestora, există două opțiuni: încercarea de a opri inflația ori încercarea menținerii creșterii economice și datoriei guvernamentale. BCE poate alege doar unul dintre cele două obiective, iar până acum pare că îl preferă pe cel din urmă. Însă, având în vedere starea economiilor din Europa, este posibil ca efectele negative ale ambelor scenarii să apară în același timp.
Promisiunile BCE
La începutul lui iulie, BCE a încheiat programul PEPP (pandemic emergency purchase programme), care obișnuia să imprime bani și să cumpere datorii guvernamentale în timpul crizei sanitare și după aceasta. Planul era ca, în a doua parte a lunii, dobânda să crească, prima creștere fiind de la -0,5 la -0,25%, fiind cel mai mic procent posibil.
Cum diminuezi consumul de energie acasă, fără să renunți la...

În același timp, BCE a promis să lupte împotriva creșterii rapide a dobânzilor la obligațiuni în unele teritorii. Conform președintelui instituției, Christine Lagarde, un nou instrument va fi introdus în acest scop. BCE are doar un instrument la îndemână, anume imprimarea mai multor bani, adică inflația.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a IV-a
Sursa: start-up.ro
-
Un nou magazin Zara Home a fost inaugurat în București
Sursa: retail.ro
-
Recycllux este start-up-ul românesc ce poate elimina plasticul din Marea Neagră
Sursa: green.start-up.ro
-
Cum să scapi de neliniști și să eviți gândurile cele multe
Sursa: garbo.ro
-
Claudia Pătrășcanu iubește din nou! Primele declarații despre noul iubit
Sursa: kudika.ro
-
ING Bank România a crescut cu 15% veniturile primul semestru
Sursa: futurebanking.ro
-
BCR: Taxarea băncilor nu va afecta clienții. Nu facem politică, dar suntem...
Sursa: wall-street.ro