Consiliul General al Municipiului București a aprobat documentul proiectului lucrărilor de reabilitare peisagistică a Parcului Carol I. Costurile totale ale lucrărilor se ridică la 47 de milioane de lei, aproximativ 10 milioane de euro. Parcul este unul dintre cele mai frumoase și mari spații de odihnă din București. În ultimii 20 de ani, Primăria Capitalei nu a investit în acest parc, lucru care a dus la degradarea serioasă a acestuia.

Parcul Carol I va fi restaurat. Cât timp vor dura lucrările

Primăria Capitalei urmează să emită autorizația de construire, apoi echipele de lucru să se apuce de treabă. Durata lucrărilor este estimată la 3 ani.

Proiectul de reabilitare a Parcului Carol I prevede revitalizarea și refacerea fondului dendroiogic și a spațiilor verzi, reabilitarea aleilor și împrejmuirile parcului, reabilitarea instalațiilor și a rețelelor de iluminat public și monumental, restaurarea, reorganizarea și înlocuirea mobilierului urban, a locurilor de joacă și a terenurilor de sport, dar și reabilitarea podurilor, fântânilor și pavilioanelor. Parcul Carol I se întinde peo suprafață de 293.702 mp.

"Intervenţiile şi folosinţa Parcului Carol I vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare. Cu alte cuvinte, toate obiectivele şi obiectele aflate în cadrul acestui ansamblu sunt sub incidenţa de protecţie dată de Legea 422/2001 şi trebuie tratate cu atenţie pentru a aduce un aport echilibrat în cadrul parcului", se explică în documentul de avizare a lucrărilor.

Obiective turistice din Parcul Carol I

Parcul Carol I, cunoscut drept Parcul Libertății în anii 1948-1991, numit și Parcul Filaret la începutul secolului al XX-lea, este unul dintre cele mai mari parcuri din Capitală. Acesta se află în Sectorul 4 al Capitalei pe Dealul Filaretului, chiar în apropiere de Piața Unirii.

Pe teritoriul parcului pot fi vizitate mai multe obiective turistice.


  • Mausoleul din Parcul Carol (1962), opera arhitecților Horia Maicu și Vasile Cucu;

  • Fântâna George Grigorie Cantacuzino, realizată în stil neoclasic în anul 1870;

  • Statuile Giganții

  • Monumentul Eroului Necunoscut, adus de la Mărășești în 1991;

  • Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida, inaugurat în anul 1909;

  • Fântâna Zodiac

  • Fântâna 1906

  • Institutul Astronomic al Academiei Române

  • Arenele romane, cu o capacitate de 5000 de locuri.

  • Statuia doctorului Constantin I. Istrati

  • Castelul Vlad Țepeș

Citeste si:
Spectacolul „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din Piața Unirii...
Spectacolul „Simfonia Apei”...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.