În zilele noastre, marea majoritate a șoferilor optează pentru camere de bord pentru siguranța mașinilor sale. Nu de puține ori camera de bord a surprins accidente sau încălcări ale unor conducători auto. Ceea ce știe puțină lume este faptul că publicarea înregistrărilor video pe rețelele de socializare fără acordul organelor de drept atrage asupra sa sancțiuni.

Șoferii care publică înregistrarea video a camerei de bord pe internet riscă să fie amendați

În lege este indicat faptul că nimeni nu are voie să facă publice asemenea informații fără a cere acordul. Astfel de imagini nu trebuie să ajungă pe Facebook sau alte rețele.

Corect este ca șoferul mașinii care deține înregistrarea video să facă o sesizare pentru șoferul care a intrat pe contrasens. În caz contrar, persoana care apostează astfel de imagini se poate alege cu o amendă usturătoare. Asemenea videoclipuri sunt de mare folos polițiștilor.

"Avem acea prevedere care statuează faptul că poliţistul doar prin propriile simţuri sau prin mijloace tehnice certificate şi omologate poate să constate şi să aplice contravenţie. Pe de altă parte, în mod neoficial sau informal, aceste imagini, de multe ori, ne-au ajutat", a declarat Cosmin Andreica, reprezentant al sindicatului Europol.

Oamenii aleg să se securizeze cu ajutorul acestor dispozitive. Însă legea spune că persoanele care fac publice astfel de imagini riscă să se aleagă cu amenzi.

"Persoanele fizice care au instalate camere video în autoturisme publică imaginile pe Internet sau rețele de socializare ținând cont de circumstanțele prelucrării, persoanei fizice în cauză i-ar putea reveni obligațiile GDRP cum ar fi obligația de informare a persoanei vizate, a reducerii la minimum a datelor și a asigurării securității acestora", spune legea GDPR.

Nu scapă de reguli nici șoferii care fac rideshring și dețin camere de bord care filmează în interiorul mașinii. Acești șoferi trenuie să își inscripționeze mașina pentru a înștiința pasagerii că sunt înregistrați. Legea permite conducătorilor auto să dețină astfel de dispozitive, însă înregistrările video trebuie folosite numai în situații în care au loc anumite infracțiuni iar imaginile pot fi de ajutor oamenilor legii.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.