Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că începând din noul an școlar elevii nu vor mai fi notați la orele de Educație Fizică, Educație Muzicală și Educație Plastică. În schimb, aceștia vor fi evaluați cu calificative pentru a diminua presiunea notelor.

Elevii nu vor mai primi note la Educație Fizică, Educație Muzicală și Educație Plastică

Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii vor fi notați cu calificativele Foarte bine, Bine, Suficient și Insuficient în loc de note de la 1 la 10. Doar elevii de la învățământul vocațional și cei de la clasele cu profil sportiv vor continua să fie notați prin metoda clasică. De asemenea, ministrul a menționat că numărul orelor alocat acestor discipline nu va fi diminuat.

Cîmpeanu a mai menționat că a făcut o analiză a mediilor din școli. Iar acest sistem de evaluare îi va ajuta pe elevi să nu se mai axeze pe notele obținute, ci pe participarea activă la ore.

Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. La Educație Muzicală și Educație Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00!”, a spus ministrul.

Cimpeanu spune că în România există multe școli în care nu s-a înregistrat nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli). Iar situația reală din școli la acest capitol este că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00. Astfel, autoritățile propun un sistem de notare difert de cel clasic. Se propune acordarea calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient.

„Pentru invatamantul vocațional/clase cu profil sportiv se va pastra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii. Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ romanesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creștere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a scris ministrul Educației pe contul său de Facebook.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.