Atenție dacă plecați în concediu în Grecia, căci hoții de mașini nu au vacanță, ba chiar sunt mai activi ca niciodată în sezonul cald. Tot mai mulți români se plâng de faptul că le-au dispărut automobilele din fața hotelurilor sau din parcările private unde le-au lăsat. Pericolul este mai mare în zona continentală decât în insule. Specialiștii transmit că ne putem apăra de infractori cu un sistem antifurt în valoarea de aproape 200 de lei.

În Grecia se fură mașini

Până acum, Bulgaria era considerată țara hoților de mașini, dar iată că din acest an pericolul s-a mutat în Grecia. Mulți români au simțit asta pe pielea lor.

„Mașina a fost furată din curte, de la soacra mea. În aceeași noapte au fost furate încă trei mașini. Și în urmă cu o săptămână iar s-a întâmplat, la cunoscuți. Mașini furate din curte care au fost găsite arse...”, a declarat Alexandra, o româncă stabilită în Grecia, pentru Observator.

„Am parcat mașina. Greșeala noastră a fost că eram cu prietena și și-a lăsat geanta în mașină și atunci cred că cineva a văzut. Au spart geamul din spate, au luat de acolo geanta cu acte, cu bani”, a spus un turist.

Cât despre ce putem face dacă am avem un asemenea ghinion, Răzvan Pascu, consultant în turism, ne sfătuiește să ne adresăm poliției.

„Am mai auzit de astfel de cazuri inclusiv în Muntenegru sau în Albania și atunci cred că trebuie să fim puțin mai precauți... Aș zice să nu plecăm la drum fără asigurare... În cazul în care nu mai găsim mașina ne adresăm poliției din localitatea respectivă, sunăm la 119 și încercăm să intrăm în legătură cu autoritățile”, a spus specialistul.

Hoții țintesc, în general, mașinile smart, care permit accesul prin telefonul mobil sau prin sistemul keyless. Tehnologia le deschide ușa, apoi ei falsifică semnalul cheii. Din acest motiv, specialiștii ne recomandă să dezactivăm acest sistem după parcarea autovehiculului.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

De asemenea, dispozitivele GPS ne atenționează direct pe telefon în momentul în care mașina se mișcă. Pentru cei care nu sunt dispuși să investească mulți bani, există și o variantă veche, ieftină, dar eficientă.

„Cel mai tare element pe care poți să îl faci, din punctul meu de vedere, e să achiziționezi un blocator de volan. De o culoare roșie sau galbenă, să se vadă foarte tare. Să îi atragă atenția și să îi spună ok, dacă vreau să iau mașina asta o să fie situația complicată”, explică Mihai Beldie, vlogger auto.

Un antifurt de volan costă între 150 și 200 de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.