Românii se vor ciocni de o nouă scumpire. De această dată, prețul mierii se va majora cu cel puțin 50% pentru a acoperi pagubele provocate de secetă. Apicultorii spun că producția mierii a scăzut în acest an cu 40%.

Mierea românească se scumpește din cauza secetei

Din cauza secetei are de suferit și producția de miere. Apicultorii spun că prețurile la miere în acest an vor crește considerabil, cu cel puțin 50% mai mult pentru ca să acopere cheltuielile.

Din cauza secetei severe, plantele de câmp s-au uscat, iar în lipsa polenului o mare parte dintre albine sunt hrănite de apicultori cu nectar. Seceta care persistă deja al doilea an a micșorat considerabil producția de miere de albine.

"Este foarte trist ceea ce am văzut, pentru că, pe lângă faptul că nu au reușit să-și formeze coronița de miere pe care trebuie să o aibă în rame, albinele nu au nici destul polen. Și dacă nu găsesc destul polen pe care îl transformă în păstură, atunci va trebui să caut un substitut de polen pe care să îl administrez", a mărturisit Beatrice Tica, apicultor.

Femeia spune că pentru ca să nu îi moară albinele le-a hrănit cu nectar, lucru care i-au provocat cheltuieli suplimentare. Apicultorii spun că în acest an, producția de miere a scăzut cu aproximativ 40%. Prin urmare, pentru ca apicultorii să își poată acoperi cheltuielile suferite, prețul mierii se va majora. Un borcan de miere de salcâm va costa între 40 și 45 de lei.

România este a doua țară din UE după numărul de stupi

După Spania, România deține cei mai mulți stupi de albine din Uniunea Europeană. Majoritatea producției de miere este exportată, doar o mică parte fiind comercializată în țară. Cererea mierii de albine a scăzut și mai mult în acest an și din cauza prețurilor.

Apicultorii români sunt îngrijorați din cauza faptului că a scăzut foarte mult consumul de miere la nivel european și odată cu el a scăzut și cererea pentru exportul mierii românești. Totodată, în România va ajunge miere din Ucraina.

Citeste si:
Legătura dintre Lamborghini și o colonie de 600.000 de albine
Ce legătură există între...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.