Afinele sunt nu numai gustoase și sănătoase, ci reprezintă și o afacere profitabilă pentru producătorii români. Un singur hectar cultivat aduce câștiguri de peste 20.000 de euro.

Afinele, o afacere profitabilă pentru România

La pepiniera din Voivodeni, culegătorii lucrează de zor, căci e perioada de recoltare și, dacă afinele nu se culeg acum, se strică. Munca oamenilor nu e ușoară, pe ciorchine fiind și fructe coapte, și necoapte, așa că ele se culeg bob cu bob.

„Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kg pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge!”, a declarat Petru Friciu, șef pepiniera silvică Voivodeni, tehnician silvic, pentru Observator.

Până acum, culegătorii au recoltat peste două tone de fructe, iar producătorii speră să mai culeagă încă pe atât.

„Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.

„Ele sunt comercializate pe piaţa internă, la magazine din Reghin şi Tg. Mureş. Şi sunt la preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure”, Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș.

Dat fiind că afinele de pădure se coc mai târziu, cultivatorii se concentrează mai mult pe cele de cultură. Cele din urmă pot asigura venituri mai sigure și mai constante. Un hectar cultivat poate aduce câștiguri de peste 20.000 de euro.

„Afinele de pădure estimăm că o să recoltăm, achiziţionăm, undeva între 10 și 20 de tone şi ajunge pe piața externă”, Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș.

Pădurile noastre au afine, dar nu și culegători

Este perioada afinelor, fructe-medicament benefice pentru sănătate. Ele se găsesc proaspete doar câteva săptămâni pe an, iar munții noștri nu duc lipsă de ele. Însă, tot mai puțini sunt cei care se încumetă să le culeagă. Și pădurile din județul Mureș sunt pline de astfel de fructe bogate în antioxidanți. Aici, Direcția Silvică apelează la culegătorii care nu au luat calea străinătății. Oamenii vin cu întreaga familie, își instalează tabere și petrec în munți o săptămână.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Un coș cu afine poate fi umplut în aproape două ore. În cazul în care din ele se face suc, odată culese, acestea sunt înghețate la minus 30 de grade și transformate apoi într-o explozie de vitamine. Urmează etapa de decantare și de pasteurizare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.