Afinele, o afacere profitabilă pentru România
La pepiniera din Voivodeni, culegătorii lucrează de zor, căci e perioada de recoltare și, dacă afinele nu se culeg acum, se strică. Munca oamenilor nu e ușoară, pe ciorchine fiind și fructe coapte, și necoapte, așa că ele se culeg bob cu bob.
„Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kg pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge!”, a declarat Petru Friciu, șef pepiniera silvică Voivodeni, tehnician silvic, pentru Observator.
Până acum, culegătorii au recoltat peste două tone de fructe, iar producătorii speră să mai culeagă încă pe atât.
„Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.
„Ele sunt comercializate pe piaţa internă, la magazine din Reghin şi Tg. Mureş. Şi sunt la preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure”, Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș.
Dat fiind că afinele de pădure se coc mai târziu, cultivatorii se concentrează mai mult pe cele de cultură. Cele din urmă pot asigura venituri mai sigure și mai constante. Un hectar cultivat poate aduce câștiguri de peste 20.000 de euro.
„Afinele de pădure estimăm că o să recoltăm, achiziţionăm, undeva între 10 și 20 de tone şi ajunge pe piața externă”, Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș.
Pădurile noastre au afine, dar nu și culegători
Este perioada afinelor, fructe-medicament benefice pentru sănătate. Ele se găsesc proaspete doar câteva săptămâni pe an, iar munții noștri nu duc lipsă de ele. Însă, tot mai puțini sunt cei care se încumetă să le culeagă. Și pădurile din județul Mureș sunt pline de astfel de fructe bogate în antioxidanți. Aici, Direcția Silvică apelează la culegătorii care nu au luat calea străinătății. Oamenii vin cu întreaga familie, își instalează tabere și petrec în munți o săptămână.
De la viziune la realitate - pași strategici pentru creșterea...
Un coș cu afine poate fi umplut în aproape două ore. În cazul în care din ele se face suc, odată culese, acestea sunt înghețate la minus 30 de grade și transformate apoi într-o explozie de vitamine. Urmează etapa de decantare și de pasteurizare.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Sumă record cheltuită de utilizatorii OnlyFans în 2024. Câți bani au ajuns la...
Sursa: wall-street.ro
-
FRENVI, compania care îți pune pe masă tacâmuri sustenabile și comestibile
Sursa: green.start-up.ro
-
Românca Alina Sabău, antreprenoare în fashion de lux, va deschide un nou...
Sursa: retail.ro
-
Ideea simplă care digitalizează un domeniu blocat în timp | Cum funcționează...
Sursa: start-up.ro
-
Avionul care ar fi dispărut în 1955 și ar fi reapărut în 1985. Adevărul din...
Sursa: garbo.ro
-
1 Decembrie, ușa nevăzută către sfârșitul anului. Portalul magic al tuturor...
Sursa: kudika.ro