Angajații din mediul privat sunt ținta Guvernului, care intenționează să aducă mai mulți bani la buget. Autoritățile vor să oblige companiile să nu mai considere drept beneficii extrasalariale telefonul sau mașina de serviciu, bunuri pe care oricum cea mai mare parte din salariați le folosește pentru a-și desfășura activitățile personale. Acum, aceste avantaje pot fi acordate nelimitat.

Mai puține beneficii pentru angajații de la privat. Guvernul nu mai e de acord cu telefonul sau mașina de serviciu

Coaliția de guvernare își propune ca beneficiile să nu depășească mai mult de 33% din venitul lucrătorilor din mediul privat. Argumentul este că astfel angajatorii nu vor mai putea oferi salarii mai mici, pentru care plătesc taxe mai mici, pe lândă care acordă beneficii extrasalariale de proporții și plătesc dări mult mai puține la stat.

În unele situații, chiar deloc, cum ar fi în cazul tichetelor de masă, care pot fi considerate cheltuieli complet deductibile. Restul tichetelor, de exemplu cele de creșă, cadou sau culturale, sunt deductibile limitat.

Inspecția Muncii: România are 5,71 milioane de salariați activi. 4,5 milioane sunt în mediul privat

La acest moment, numărul angajaților activi este de 5,71 de milioane de persoane, conform datelor furnizate de către Inspecția Muncii. Dintre ei, 4,5 milioane de angajați sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

În ceea ce priveşte contractele active, numărul acestora este de 6,7 milioane, în contextul în care un salariat poate avea mai mult de un singur contract. Raportat la data de 1 ianuarie 2021, numărul total de salariaţi a urcat cu circa 150.000, datele arătând că acest avans a avut loc preponderent în sectorul privat.

În vreme ce datele Inspecției Muncii arată pentru sectorul public o creștere de aproape 11.000 de angajați în intervalul 1 ianuarie 2021 - 30 mai 2022, date publicate de Ministerul Finanțelor referitoare exclusiv la sectorul public arată un avans de 18.349 de posturi ocupate până în luna martie, de la 1.249.624 la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020, la 1.267.973 la final de martie 2022.

Fără angajări la stat. Pe ce perioadă se suspendă procesurile

Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, din 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

OUG-ul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022. De asemenea, în cazurile temeinic justificate, ordonanța dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în ședința de Guvern, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante ori temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

„Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, în vederea asigurării sursei de finanțare a pachetului de măsuri pentru menținerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile și continuarea activităților economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit”, potrivit unui comunicat de presă.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.