Sezonul estival este în toi, iar turiștii au dat buzna pe litoralul românesc pentru a se relaxa și a se bucura de apa mării de care au stat departe în ultimii doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Printre toate plăcerile acestor vacanțe, salvamarii îi atenționează pe turiști să fie prudenți și să țină cont de recomandările acestora. Chiar dacă vremea este liniștită, iar marea pare destul de sigură, există locuri în stațiunile de pe litoralul românesc care sunt periculoase pentru turiști.

Locuri periculoase de scăldat pe litoralul românesc

Salvamarii de pe litoral menționează că apa este un mediu periculos, de aceea turiștii ar trebui să aibă grijă și să nu neglijeze indicațiile salvatorilor.

Din punctul meu de vedere, apa este un mediu periculos, chiar dacă marea este liniştită sau agitată. În momentul în care ai intrat în apă, este un mediu periculos”, a afirmat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.

Pe parcursul vacanței la mare, turiștii trebuie să țină cont de indicațiile salvamarilor și semnalizările specifice ale acestora, avertismentele sonore, culoarea steagurilor instalate pe plajă și limitele marcate prin geamanduri. Pe litoralul românesc există mai multe locuri în care scăldatul este ceva mai periculos. Marea poate părea calmă, valurile mici, însă apa ascunde multe pericole în plasa cărora putem cădea.

În stațiunea din Mangalia, locul cel mai periculos pentru scăldat se alfă între digul de nord și cel de sud. Salvamarii spun că aici cele mai multe tragedii au loc în perioada august-septembrie.

Când începe să huruie marea e jale. Se aude un sunet sinistru şi toată lumea spune că marea cere un om. Atunci nu există să nu se întâmple o nenorocire. Huruitul acesta se aude întotdeauna în august – septembrie. Sunt patru furtuni vara, de intensitate foarte mare”, a spus Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Curenții marini puternici se întâlnesc în mare parte în zona Neptun - Olimp. Această regiune este periculoasă pentru turiști și aici se emit cele mai multe avertismente an de an. La Olimp, salvamarii recomandă să avem o atenție sporită în zona Alpin-Davos şi în zona 2, de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza. În stațiunea Neptun, „la Steaguri”, turiștii vor da de modificarea bruscă a reliefului, identificând gropile din apă, create de curenții marini. Înnotătorii începători sunt îndrumați să nu se avânte în aceste zone.

Citeste si:
Plaja din Eforie Sud și porțiunea Olimp-Mangalia vor fi extinse
Plaja din Eforie Sud și...

Locuri periculoase de înnotat în stațiunile Jupiter, Costinești și Eforie Nord

În stațiunea Jupiter, pietrele de care s-au lovit anul trecut turiștii au fost acoperite în mod natural cu nisip, însă aceștia trebuie să fie atenți în continuare pentru a evita orice accidentare.

Pe plaja din Costinești, în vecinătatea digurilor și în zona restaurantului Marea Neagră există o limbă de nisip. Acel loc este o capcapă pentru turiști deoarece majoritatea consideră că apa este mică și că vor putea înnota în siguranță. În jurul acelei zone se creează curenți puternici care îi trag pe oameni spre adâncimi mai mari, unde nu toți vor putea face față.

Nu-i ca la un lac sau piscină să stai să vezi apa şi să mergi prin ea. Curentul te trage”, a explica Serafim Nicolae, coordonatorul salvamarilor din Costineşti.

Citeste si:
Black Friday 2022.Vacanțe pe litoral cu oferte fierbinți de până la...
Black Friday 2022. Vacanțe pe...

În stațiunea din Eforie Nord, unele dintre cele mai populare zone sunt și cele mai periculoase pentru scăldat, Belona-Port, la sud de Belona, zona pentru nudism cunoscută drept Roxy, debarcader și în vecinătatea Acapulco.

Totul este semnalizat, balizat. Dar lumea nu ţine cont. În unele locuri sunt pietre sub apă, foste diguri. Oamenii trec de balize, se duc acolo şi sar în cap exact pe aceste pietre. Mulţi habar nu au ce înseamnă steagurile”, a explicat Gheorghe Vătămănescu, şeful serviciului Salvamar.

Obiectele gonflabile sunt cele mai periculoase

Obiectele gonflabile care par că ne ajute să înnotăm și ne creează sentimentul de siguranță sunt cele mai periculoase de fapt. Acestea pot fi luate de curenți destul de ușor și ne pot duce într-o zonă destul de periculoasă după care cu greu am putea fi salvați.

Citeste si:
Programul „Litoralul pentru toți” în extra-sezon
Programul „Litoralul pentru...

În urmă cu o săptămână, un copil de şase ani a fost dus în larg chiar de lângă mama sa, la 300 de metri de geamandură. Salvamarii au reuşit să-l aducă în siguranţă la mal. La fel au păţit şi doi soţi din Iaşi, în zona Mangalia”, a povestit Vasile Borteş.

Acesta a menționat că demult nu au mai fost așa curenţi puternici în Marea Neagră. Materialele gonflabile sunt sigure doar pentru piscine şi, poate, pentru lacuri, dar nu pentru Marea Neagră.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.