Parlamentul European (PE) şi statele membre au decis să prelungească valabilitatea certificatelor COVID-19 pentru încă un an, până în iunie 2023.

Valabilitatea certificatului COVID-19 a fost prelungită

Deja de mai bine de 2 luni mai multe state au renunțat la obligativitatea certificatului digital COVID-19. Însă, “legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat PE potrivit unui comunicat.

Regulamentul de implementare a certificatului digital care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau dovada infectării cu COVID-19 în ultimele şase luni a intrat în vigoare de la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. În luna februarie, Comisia a venit cu propunerea ca valabilitatea acestuia să fie prelungit pentru încă un an.

Comisarul european a menționat că pandemia de coronavirus încă nu s-a terminat și ar putea apărea un nou val în orice moment.

“Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.

“Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el.

Hotărârea trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul UE

Chiar și așa, “acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a subliniat comisarul.

Citeste si:
Destinaţiile turistice unde încă mai ai nevoie de certificatul...
Destinaţiile turistice unde...

Decizia care a fost luată în legătură cu valabilitatea certificatului digital COVID trebuie să fie aprobată oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a putea fi aplicat de la 30 iunie.

Comisia va trebui să publice la sfârșitul anului 2022 un raport privind certificatul digital COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.