Un polițist din Timișoara a devenit viral pe TikTok după ce a filmat și postat imagini în timp ce refuză șoferii care îi oferă șpagă ca să închidă ochii la greșelile din trafic, cât și reacțiile lor la respingerea sutelor de euro care îi sunt întinși pe sub mână. Bărbatul este angajat la Brigada Autostrăzi și spune că vrea să schimbe imaginea sistemului. Numai în acest an a făcut zeci de denunțuri pentru dare de mită. „Nu-mi trebuie banii/Deci, m-ai jignit/Sunt polițist, nu om de afaceri”, sunt câteva dintre declarațiile sale.  

Polițistul incoruptibil din Timișoara, devenit viral pe TikTok după ce s-a filmat refuzând șpăgi consistente din partea șoferilor

Filmulețele lui Valer Kovacs în care șoferii bagă mâna adânc în portofel pentru ca acesta să treacă cu vederea micile ilegalități din trafic s-au împrăștiat rapid pe internet.

„Valer Kovacs este un poliţist mai rebel, un poliţist care încearcă să se adapteze, adică să fie în pas cu moda. Am văzut că şi pe TikTok sunt foarte mulţi tineri care nu prea au răbdare să citească toate poveştile ce le scriem noi despre cum să avem grijă să nu avem accidente. Am văzut că au o priză foarte bună filmuleţele scurte”, spune poliţistul.

„Mie nu-mi trebuie, nu-mi trebuie banii. Nu-mi trebuie. Nu, nu, ţine, nu-mi trebuie. Nu-mi trebuie! Document! Haide, ţine. Te rog! Nu-mi trebuie. Document", cere poliţistul în înregistrare. "Ia uitaţi aici ... Băi ... Ia-i că sun la alţi băieţi şi hai, te rog dă-mi talonul şi lasă. Deci, m-ai jignit”.

„Am întâlnit oameni cu atâţia bani că nu puteau să închidă portofelul. În momentul în care le-am spus că urmează să se suspende permisul de conducere, mi-au scos actele şi mi le-au înmânat ca să văd eu că ei sunt oameni cu potenţial, cu mulţi bani. Unii mi-au spus că ştiţi, şefule, suntem în România, putem să rezolvăm orice. Da, sigur, puteţi să rezolvaţi, în altă parte, dar nu cu mine”, povesteşte Valer Kovacs.

„Sunt polițist, nu om de afaceri.”

În ultimul an, polițistul a sesizat de cel puțin zece ori Serviciul Județean Anticorupție Timiș.

„Se poate trăi și fără șpagă”

Majoritatea filmărilor sunt realizate cu bodycamul ataşat uniformei de poliţist, cameră video care este în permanenţă deschisă. El patrulează zilnic pe A1, de la Deva până la Nădlac. Alături are și un partener de drum de nădejde. „Este o -colegă- foarte puternică, are aproape 300 de kilograme, o capacitate cilindrică de 1200, este un vârf de lance al Poliției Române”, arată el.

Citeste si:
VIDEO Polițist de la Rutieră, lovit cu o piatră în cap, în timpul...
VIDEO Polițist de la Rutieră,...

Polițistul spune că nu postează aceste imagini ca să câștige ceva, ci vrea doar să arate că îți poți face meseria și fără să te lași corupt. El are 41 de ani, iar ultimii 20 i-a petrecut în sistem. „Eu am încercat un pic să descurajez atât pe cei care oferă, atât şi colegii mei care primesc. Mesajul meu este foarte clar: se poate trăi şi fără şpagă”, este de părere Valer Kovacs.

Servicii întregi din Poliție au devenit adevărate fabrici de făcut bani prin eliberarea ilegală de permise de conducere sau prin iertarea contravenienților pentru șpăgi în bani și produse. Și aceste filiere ilegale au contribuit la masacrele în serie de pe șoselele din țara noastră.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că, între 2014 și 2018, 11% dintre condamnările unor cadre din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) îi vizau pe polițiștii de la Rutieră.

Citeste si:
96 de colegi țin spatele medicului-șpăgar Anca Dumitrovici în cazul...
96 de colegi țin spatele...

@kovacsvaler #politistipeviata #politia #politiaromana #romania🇹🇩 #romaniamea @politiaromanaofficial @politiadeelita @eroi112 ♬ Bad To The Bone - George Thorogood And The Destroyers


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.