96 de medici din Suceava țin spatele medicului-șpăgar Anca Dumitrovici, șefa Secției de Oncologie, acuzată că a luat mită în repetate rânduri. Într-un memorandum, cadrele medicale susțin că „plicul” reprezenta doar un gest de recunoștință, argument criticat de magistrați, care transmit că această practică este o faptă penală, indiferent de momentul în care este dat.

Cazul bărbatului care ar fi murit că nu i-a dat mită la timp: 96 de colegi țin spatele medicului-șpăgar Anca Dumitrovici

Soarta victimei ar fi fost alta dacă ar fi dat bani medicului, așa cum i-au spus alți pacienți că ar fi obiceiul pentru a fi tratați omenește.

„Nu pot să cred că un om la 63 de ani a murit. Ştiam bine că din cauza ei, pentru că nu i-a dat tratamentul la timp”, a declarat soția pacientului mort.

„O sută, două. Doamnă, euro. Erau foarte mulți bolnavi acolo, da, așa dăm”, a completat aceasta.

„Te duci la medic ca să te salveze și una ca dumneaei te omoară”, a mai spus ea.

De disperare, femeia a promis medicului oncolog că va face credit la C.A.R, doar să îi elibereze rețeta de tratament. A fost prea târziu. În pofida acestui fapt, 96 de medici de la Spitalul Județean Suceava au semnat un memoriu de susținere a doctorului Anca Dumitrovici.

Medicul a primit 21 de „atenții” într-o singură zi

Procurorii au arătat că într-o singură zi, medicul a primit 21 de „atenții”, două dintre ele în doar 48 de secunde. Unui pacient cu două forme de cancer i-ar fi cerut să dubleze suma.

Pentru instanță, argumentul colegilor medicului vizat a fost șocant. Mita este ilegală în orice context, iar motivul cum că aceasta reprezintă dorința pacienților nu este o justificare.

„Nu a condiţionat niciodată actul medical”, a spus Anca Elena Popovici, avocata medicului.

„A da şpagă medicului este o modalitate fie de a-ţi linişti conştiinţa că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă, fie de a căuta să creezi un tip de presiune morală asupra medicului”, a transmis Dan Petre, sociolog.

Citeste si:
Ministerul Sănătății, reacție în cazul medicului Dan Tesloianu,...
Ministerul Sănătății, reacție...

„Este de pe vremea fanarioţilor în România. Acum medicii sunt bine plătiţi. Trebuie să dispară acest fenomen, iar medicii să nu mai accepte sub nicio formă”, a explicat dr. Sorin Hâncu, președinte Colegiul Medicilor Suceava.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.