Salariul profesorilor și al personalului din învățământ ar fi trebuit să se majoreze cu 16% de la 1 ianuarie 2022, însă proiectul de lege a fost amânat, iar salariile profesorilor au crescut cu doar 4%.

Salariile profesorilor din învățămăntul preuniversitar

Salariile oferite profesorilor din învățământul preuniversitar se acordă în funcție de mai multe criterii, cum ar fi în funcție de gradul de încadrare - debutant, grad I, grad II și de vechime, de la începători până la cei care au peste 25 de ani de experiență în domeniul învățământului. Un alt criteriu pentru acordarea salariului este cel al studiilor pe care le-au absolvit.


  • Profesorii cu studii superioare de lungă durată și încadrarea de grad didactic I au un salariu între 3.394 și 4.709 lei

  • Profesorii cu studii superioare de lungă durată și grad didactic II au un salarii între 3.857 și 4.227 lei.

  • Profesorii cu studii superioare de lungă durată și grad didactic definitiv au un salariu între 3.746 și 4.003 lei.

  • Profesorii debutanți cu studii superioare au un salariu de 3.712 lei.

  • Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic I au un salarii între 2.647 și 2.875 lei.

  • Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic II au un salariu între 3.655 și 3.883 lei.

  • Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic definitiv au un salariu între 3.620 și 3.791 lei.

  • Profesorii debutanți cu studii superioare de scurtă durată au un salariu pornind de la 3.381 și pot ajunge la 3.551 lei.

Funcţiile profesorilor sunt ocupate în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Salariile profesorilor cu funcții de conducere

În învățământul preuniversitar, profesorii pot ocupa și funcții de conducere. Salariul unui inspector școlar general ajunge la 8.375 lei, în timp ce un inspector școlar general adjunct are un salariu de 7.871 lei. Un inspector şcolar de specialitate, inspector şcolar pornește de la un salariu de 7.250 lei, un director de școală primară are un salariu de 6.341 lei, iar salariul unui director de școală gimnazială este de 6.353 lei. Directorii de liceu au un salariu de 6.519 lei, iar salariul unui director adjunct de liceu este de 6.226 lei.

Potrivit unui proiect de lege, salariile de bază de încadrare ale personalului didactic de predare, auxiliar, de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar s-a putea majora. Astfel, salariul de încadrare al unui profesor pentru anul școlar 2022-2023 ar putea porni de la 4.718 de lei până la 6.273 lei, în cazul în care legea va fi adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Citeste si:
Profesorii sunt principala problemă a sistemului de educație din...
Profesorii sunt principala...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.