Social 19 Mai 2022 10:38 de Clara Vacaru
Rebeca, fetița de 5 ani care a trecut printr-un transplant hepatic pe 30 aprilie, a decedat în spital ieri, 18 mai, la aproape trei săptămâni de la intervenție. Chirurgul care a condus echipa ce a realizat transplantul hepatic explică ce a dus la acest deznodământ nefericit.

Profesorul Vladislav Braşoveanu, care a condus echipa care a realizat transplantul hepatic, a afirmat că fetiţa avea multiple probleme de sănătate, motiv pentru care ea cântărea doar 15 kilograme.

„Iniţial, după ce a fost transferată de la Grigore Alexandrescu, indicaţia de insuficienţă hepatică acută, pusă de medicii ATI de la spitalul Grigore Alexandrescu, a fost confirmată de doamna profesor Tomescu şi s-a efectuat în urgenţă un transplant hepatic. În acele ore am încercat să investigăm mama, dar fiind suspiciunea de boală Wilson – deci pacienta venind de la Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de boală Wilson – aveam ceva rezerve faţă de investigarea mamei.

Din fericire a apărut un donator cadaveric tânăr, de 17 ani, şi am decis să folosim lobul stâng al acelui ficat. (...) Vreau să precizez că această fetiţă, principala cauză pentru care a avut indicaţie de transplant – insuficienţa hepatică acută, dar ea avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită – vă daţi seama, acel copil la cinci ani avea 15 kilograme”, a declarat profesorul Braşoveanu.

Rebeca a avut multiple complicații, după transplantul de ficat

Deși starea fetiței părea una favorabilă, după câteva zile de la intervenția chirurgicală ea a început să se simtă rău. Medicii au operat-o din nou și astfel au constat, în timpul intervenției, că susuturile s-au desprins, iar cicatrizarea nu avea loc.

„Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze. Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant. Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a adăugat Vladislav Braşoveanu, potrivit News.ro.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Fetița avea ciroza hepatică din cauze necunoscute. Testele infirmă boala Wilson

El a explicat și motivele care au dus la insuficienţa hepatică de care suferea fetiţa.

„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă. Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a precizat chirurgul.

Citeste si:
Irisha a avut un deces în familie. Fosta concurentă de la Survivor...
Irisha a avut un deces în...

Potrivit sursei citate, testele au infirmat boala Wilson.

Profesorul Dana Tomescu a precizat că, atunci când a fost detubată, fetiţa a vorbit „puţin” cu părinţii săi.

Echipa de medici de la Institutul Fundeni a realizat peste 1100 de transplanturi hepatice, iar aceasta are experienţă inclusiv în transplantul pediatric realizând, în ultimii 12 ani, 22 de transplanturi la copii – 10 la copii sub 10 ani, 12 la copii peste 12 ani – „cu rezultate bune”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.