Potrivit Comisiei Europene, toate clădirile noi din UE ar putea fi dotate cu panouri solare pe acoperișuri. Această inițiativă are drept scop dezvoltarea energiilor regenerabile și înlocuirea gazului și petrolului rusesc.

Panourile solare ar putea deveni obligatorii pe toate clădirile noi din Europa

Comisia din Europa vrea ca 50% din energia UE să provină din surse regenerabile până în 2030, mai mult decât dublu față de nivelul din prezent. Costul acestui proiect ar urma să atingă sume de miliarde de euro, însă mai apoi aceste cheltuieli vor fi compensate de economiile anuale de circa 84 de miliarde de euro, câștigate din reducerea importurilor de combustibili fosili. Acesta plan a fost creat de oficialii de la Bruxelles, denumit “RepowerEU”.

Una dintre propunerile planului este obligația de a avea instalate panouri solare pe acoperişul tuturor clădirilor noi şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste. Inițial, planul Uniunii Europene era ca emisiile de carbon să se reducă cu 55% până în anul 2030, în comparație cu nivelul lor din 1990, iar acest lucru cerea o țintă de 40% pentru regenerabile.

Însă din cauza războiul din Ucraina, Bruxelles-ul a fost și mai motivat să încerce să ajungă la o independenţă energetică față de Rusia, țară care asigură 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Ce măsuri mai conține documentul RepowerEU

Documentul RepowerEU menționează că energiile regenerabile sunt cea mai bună soluție pentru a lupta cu schimbările climatice şi a obține independenţa energetică. Potrivit planului Comisiei, gospodăriile ar urma să achite, în medie, 309 de euro pe an în plus.

“Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Totodată, Comisia insistă pentru urgentarea construcţiei de parcuri eoliene şi fotovoltaice și susține că statele membre ar trebui să desemneze cât mai rapid zonele prioritare cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

“Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se mai menționează în documentul Comisiei Europene.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești casa prin soluții sustenabile
Cum să îți îmbunătățești casa...

Mai multe propuneri ale executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naționale și a Parlamentului European pentru a putea fi aplicate în viitor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.