Social 12 Mai 2022 08:45 de Alexandra Chivu
De cireșele de mai ne vom bucura în iunie. Din cauza vremii neprielnice, acestea se vor coace mai târziu și vor costa și mai mult, aproximativ 50 de lei kilogramul. Până atunci, pe tarabe sunt cele din import, care depășesc cu mult prețul cărnii. Cât scot românii din buzunar pentru a-și face pofta?

Un kilogram de cireșe costă cât 10 de carne

Livezile de cireși din Gorj sunt la pământ. Pomicultorii numără pierderile, căci vremea le-a stricat munca. „Dacă are 10 cireşe, cireşul acesta în el. Aproape 99% nimic. A dat bruma, îngheţul, a dat un pic de zăpadă şi ne-a terminat”, a spus Ion Hortopan, pomicultor, pentru Observator.

„A dus (n.r. vremea) la întârzierea lucrărilor de campanie agricolă de primăvară şi la fructificarea pomilor. Cireşul de mai e cel puţin două săptămâni decalat, perioada de fructificare”, a transmis Valentin Priporeanu, director Direcţia pentru Agricultură Județeană Gorj.

Deci vor ajunge pe tarabe și mai târziu, și cu un cost mai piperat. Prețul va fi în jur de 50 de lei. Acum, pe piață sunt cireșele din import, cu un cost care nu este pentru oricine. Trufandalele ajung la 150 de lei kilogramul, cât zece kilograme de carne.

„Eu şi soţul culegem. Nu vin oamenii să culeagă. Doamne fereşte pică din el şi ce facem? Şi nu se mai găseşte forţă de muncă să vină la muncă. Nu le mai place”, a povestit Liliana Hortopan, pomicultor, pentru sursa citată.

„Dacă ar fi (n.r. cireşe) le-ai da şi cu 20 de lei, că e marfa ta şi îţi convine de unde să laşi. Dar dacă nu sunt? Poţi să ceri şi 500 de lei pe kilogram, dar nu ai unde să dai”, a explicat Ion Hortopan, pomicultor.

Cum motivează comercianții prețurile mari

În România există aproximativ 1.000 de hectare plantate cu cireși, iar până să se coacă fructele autohtone, țara noastră importă din Grecia, Turcia și Spania. De asemenea, în această perioadă, scumpe sunt și căpșunile, caisele și piersicile.

Amintim că rața inflației în România a ajuns la 10,2% în luna martie, cea mai mare din ultimii 18 ani. Costurile mari cu transportul din țările însorite justifică aceste prețuri, sunt de părere comercianții.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.