Cea mai cunoscută zonă de agrement din Iași ar putea deveni arie protejată. În prezent, mai multe ONG-uri, împreună cu primăria, lucrează la un proiect pentru a transforma zona de agrement Ciric în parc urban, astfel că va exista un grad ridicat de protecție împotriva unor investiții imobiliare în zonă.

Constucția blocurilor ar putea fi interzisă cea mai cunoscută zonă de agrement din Iași

Dat fiind că are mult spațiu verde, este o zonă râvnită atât de cei care ridică blocuri și case, cât și de cei care își caută o locuință. Totodată, este aproape de un cartier din oraș care are multe școli și grădinițe. Tocmai de aceea aici existau multiple variante de a se construi blocuri și case.

Pentru a proteja zona astfel încât să rămână împădurită, se lucrează la acest proiect. Primăria, împreună cu ONG-urile, fac eforturi pentru ca acest spațiu să fie numit parc urban. Acesta va fi primul din județul Iași și al doilea la nivelul țării, după cel din Capitală, de la Văcărești.

Acum se fac liste pentru a vedea ce specii de plante și animale sunt în acest loc. Demersul se anunță unul de lungă durată. Edilul Mihai Chirica a arătat și cum va decurge planul privind transformarea pădurii de la Ciric în rezervație naturală.

„Suntem în fază finală de studiere a posibilității de transformare a pădurii Ciric într-un parc urban, după modelul rezervației Văcărești. Se lucrează la acest proiect. Coordonarea se face cu Asociația Civica, cu realizatorii proiectului din zona București”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Oficialul a completat că instituția pe care o conduce poate demara și alte proiecte de Mediu, odată cu victoriile câștigate în instanță, făcând referire la procesele cu Garda Forestieră de la Suceava, în ceea ce privește administrarea pădurilor din oraș.

Primăria Iași și-a întregit patrimoniul, cu ajutorul instanței

„Am dus pe parcursul mai multor ani un proces cu Garda Forestieră Suceava. Ei invocau faptul că titlurile de proprietare pe care Municipiul Iași le deține pentru pădurea Ciric, peste 384 hectare și pentru 8,5 hectare din zona Breazu, nu ar fi ale noastre. Este vorba de pădurea Breazu, de la capătul traseului de autobuz, și pădurea de la Ciric, pe care o știe toată lumea”, a spus primarul.

Citeste si:
Mircea Geoană: „Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată”
Mircea Geoană: „Marea Neagră...

„În anul 2019 am început acest proces, încheiat definitiv săptămâna trecută, ce nu mai poate fi atacat la nicio instanță. Este o proprietate importantă a municipiului nostru și astfel putem accesa orice proiect care vizează pădurile municipiului nostru, fără să mai fim într-un nivel de risc.

Am reîntregit și conturul pe vest, la limita cu Miroslava, printr-o suprafață de 600 de hectare. Vom reglementa într-un mod cât se poate de corect și latura sudică cu localitatea Tomești. Nu putem schimba legile pentru că așa vrea cineva”, a conchis acesta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.